Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle in 360º

In de periode juni-juli 2001 wordt het Capelse straatbeeld fotografisch vastgelegd door het Waardenburgse bedrijf CycloMedia. De fotos worden gemaakt met behulp van een grote camera die gemonteerd is op het dak van een auto.

Het bijzondere van deze manier van fotograferen is, dat het hier om zogenaamde 360º fotos gaat. Deze (digitale) fotos hebben de bijzondere eigenschap dat ze letterlijk rond kunnen worden gedraaid, wanneer ze bekeken worden op het beeldscherm van een PC. Zo ontstaat, indien gecombineerd met bijvoorbeeld digitale topografische (stads-)kaarten van de gemeente, een realistisch beeld van de straten, openbare verlichting, verkeersborden, bomen en gebouwen in een omgeving.

De gemeente wil de fotos gebruiken in haar
VastgoedInformatieSysteem. Hierin zijn onder andere kadastrale gegevens, luchtfotos en de ligging van riolering en leidingen raadpleegbaar. Dit geeft in combinatie met deze 360º fotos een compleet beeld van een situatie. Het fotograferen van Capelle aan den IJssel zal (afhankelijk van de weersomstandigheden) circa 3 tot 4 weken vergen. Om een nauwkeurige vastlegging te verkrijgen, moeten deze fotos om de 20 meter worden gemaakt. De auto moet dus telkens even stil staan.

CycloMedia heeft inmiddels de 5 grootste steden van Nederland en ook vele kleinere steden en dorpen in 360º fotos vastgelegd. Het doel is uiteindelijk een landsdekkende fotografische database te realiseren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het informatiecentrum van de gemeente, telefoon 284 84 84.