Raad voor het openbaar bestuur

De cultuur van dualisering
Met het gezamenlijke advies De cultuur van dualisering (maart 2001) reageren de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) op het Voorontwerp van de wet dualisering gemeentebestuur. Dit voorontwerp is een voorstel tot wijziging van de Gemeentewet waarin de gevolgen van de voorstellen over de werkwijze van het gemeentebestuur uit het rapport van de Staatscommissie Dualisme en lokale democratie zijn verwerkt. Dit advies is van deze website te downloaden.

In De cultuur van dualisering wordt de visie van de Raden op de voorgestelde structuurveranderingen gegeven. Hiermee geven zij de door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagde reactie op het voorontwerp van de Gemeentewet. Het advies is voorbereid in een aantal gemeenschappelijke vergaderingen van Rob en Rfv. Ondersteuning vanuit het secretariaat is verzorgd door mw. dr. M.W.M. de Vries.

Omdat de structuurveranderingen volgend uit het voorontwerp van de wet niet voldoende zijn om tot een daadwerkelijke invoering van dualisme te komen, worden in dit advies ook voorstellen gedaan voor cultuurverandering. Deze dragen het karakter van handreikingen voor gemeente- en provinciebesturen en politieke partijen bij het invoeren van de nieuwe wet.