Gemeente Tilburg

30-05-2001

Groene Mal rond Tilburg vrijwel gesloten

College unaniem akkoord met uniek project; convenant in eindronde

De Kadernota Groene Mal (een beargumenteerde kaart met bijbehorend convenant) is na vier jaar in beginsel gereed. Burgemeesters en wethouders van Tilburg hebben ingestemd met de voorliggende stukken en zijn ook bereid om het nu voorliggende convenant met de groene partners te ondertekenen. De documenten gaan nu voor finale afstemming nog een keer het circuit in; daarmee is de Groene Mal rondom Tilburg een grote stap dichter bij afronding. In november 2000 waren de belangrijkste resterende knelpunten al weggewerkt; naar het zich laat aanzien zal het convenant begin 2002 ondertekend kunnen worden.

Fonds
De Groene Mal is de "ruimtelijke weergave van een robuuste samenhangende ecologische structuur rondom de stad Tilburg en de kernen Berkel-Enschot en Udenhout die sturend is voor de (stedelijke) ruimtelijke plannen". In het bijbehorende convenant staan de spelregels die de betrokken organisaties zullen naleven. Voor de uitvoering is over een periode van 15 jaar in totaal 15 miljoen gulden nodig (f 1 miljoen per jaar; de helft hiervan is extra ten opzichte van het huidige beleid.) Over de beschikbaarstelling van middelen neemt de Raad een besluit bij de jaarlijkse begrotingsbehandeling. De Raad heeft reeds vanaf 1999 extra middelen Groene Mal beschikbaar gesteld. Deze worden gestort in een fonds waarin ook subsidie- en compensatiegelden terecht komen.

Bescherming
Gebieden die tot de Groene Mal behoren hebben zijn niet alleen voor de flora en fauna van belang maar hebben ook een recreatieve functie voor de bevolking. (Ze liggen immers op korte afstand van de woningen en zijn goed toegankelijk.) Het doel van de Groene Mal is bescherming en ontwikkeling van natuurwaarden. De spelregels gaan over wat wel en niet tot de Groene Mal behoort en welke status het gebied heeft in relatie tot provinciaal beleid. De Groene Mal is te beschouwen als stadsregionale variant op de provinciale Groene Hoofdstructuur (GHS). De landbouw heeft hierin een eigen plaats gekregen. Feitelijk is de Groene Mal groter dan de GHS maar globaal gelden dezelfde spelregels (tenminste zolang het provinciale beleid niet wijzigt). Aantasting van de Groene Mal moet worden voorkomen. Incidenteel kan aantasting onvermijdbaar blijken maar dan volgt de gemeente de regels voor natuurcompensatie zoals die (nu) gelden voor de GHS. Overigens is er bij de begrenzing van de kaart nog sprake van een 'ruime jas'. De exacte grens zal worden bepaald in de uitwerking via bestemmingsplannen.

Partners
De Kadernota is een gezamenlijk product van vier milieu-/ natuurorganisaties: Brabantse Milieufederatie, Noord-Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Werkgroep Natuurbehoud en Milieubeheer afdeling Tilburg. Verder zijn betrokken de Zuidelijke Land- en TuinbouwOrganisatie afdeling Tilburg-Oisterwijk, de provincie Noord-Brabant, de waterschappen De Dongestroom en De Dommel en uiteraard de gemeente Tilburg. De werkgroep werd in gesteld in voorjaar 1997.

Vervolg
Formeel zal nu aan de partners van de Groene Mal worden gevraagd in te stemmen met ondertekening van het convenant. Er is ook nog ruimte voor eventuele opmerkingen over de Kadernota. Beide stukken komen daarnaast in de raadscommissie Ruimtelijke ordening, Openbare werken en Verkeer & vervoer, op 11 juni 2001 (onder uitnodiging van de commissie Volkshuisvesting en Milieu). Eind november kan er een Raadsvoorstel in b&w liggen dat na vaststelling in de Raad, begin 2002 moet uitmonden in ondertekening van het convenant.