NEDERLANDS PROMENADE ORKEST

Nederlands Promenade Orkest: OVERLEVINGSKANSEN GESTEGEN

De kans op voortbestaan van het Nederlands Promenade Orkest is toegenomen. Een nieuw ondernemingsplan voorziet in reele mogelijkheden voor overleven. De bestuursrechter heeft vorige week Staatssecretaris voor Cultuur van der Ploeg opgedragen zijn negatieve subsidiebesluit te heroverwegen op basis van een nieuw te schrijven advies van de Raad voor Cultuur. Er is grote behoefte aan de activiteiten waarin het Nederlands Promenade Orkest zich specialiseert.

Een en ander bleek dinsdagavond 5 juni tijdens het besloten dinerconcert dat het Nederlands Promenade Orkest (NPrO) gaf in Studio 24 in het Mediapark te Hilversum. Een groot aantal bedrijven en instellingen was daar vertegenwoordigd om financiele en morele steun aan het orkest te geven. Bariton Ernst-Daniel Smid presenteerde een stoet van (inter)nationale vocale solisten die belangeloos hun medewerking verleenden aan dit evenement, dat zich voltrok in het decor van het populaire tv-programma Una Voce Particolare.

Het Nederlands Promenade Orkest, voorheen Amsterdams Promenade Orkest, bestaat al sinds 1948. Het heeft lange tijd vooral gefunctioneerd als werkgelegenheidsproject, onder meer voor musici die mentaal of fysiek niet te zwaar konden worden belast. Nog steeds beoogt het orkest werkgelegenheid te bieden, vooral aan beginnende, jonge musici. Onder leiding van chefdirigent Jan Stulen heeft het NprO een kwaliteitsomslag gemaakt. Het orkest ontwikkelde een enthousiaste en dienstverlenende attitude waardoor het bij uitstek geschikt is voor koorbegeleidingen, omroepproducties en optredens voor uiteenlopende opdrachtgevers. Ook de begeleiding van conservatoriumstudenten (zangers en dirigenten) bij hun eindexamen behoort daartoe. Daarnaast ontwikkelde het NPrO nieuwe educatieve projecten voor het lager en voortgezet onderwijs en concerten voor ouderen.
23)
Het bestuur van het NprO, onder voorzitterschap van TROS-directeur Huib Boermans, is een reeks activiteiten gestart om het orkest te behouden voor de Nederlandse samenleving. Met name de dienstverlenende en begeleidende activiteiten van het NPrO kunnen niet door bestaande, gesubsidieerde orkesten worden opgevangen. De behoefte onder koren, conservatoria en andere opdrachtgevers is vele malen groter dan binnen het orkestenbestel kan worden opgevangen, ook na aanvaarding van het plan van de Commissie Hierck.
29)
Zoals blijkt uit het recent aangenomen ondernemingsplan ziet het bestuur van het NprO goede mogelijkheden voor het orkest om voor een deel van de exploitatie zelf in de middelen van bestaan te voorzien, onder andere door medewerking aan producties voor evenementen, bedrijven en media in binnen- en buitenland. Daarnaast rekent het bestuur op continuiteit van de bestaande werkgelegenheidssubsidies. Met name echter de koorbegeleidingen en de educatieve projecten zijn moeilijk rendabel te maken en vragen overheidssteun. Het NprO doet daartoe een dringend beroep op staatssecretaris Van der Ploeg.
De staatssecretaris van OCenW heeft totnogtoe negatief beschikt op de subsidieaanvraag van het NprO. Zijn besluit was gebaseerd op een advies van de Raad voor Cultuur, dat onlangs door de bestuursrechter als onvoldoende is gekwalificeerd. In het bijzonder het kwaliteitsoordeel ontbeerde een inhoudelijke basis. De Raad zal een nieuw advies moeten schrijven op grond waarvan de staatssecretaris een nieuw besluit kan nemen. Los van deze juridische schermutseling hoopt het bestuur van het NprO dat de staatssecretaris gevoelig zal zijn voor het feit dat dit orkest bij uitstek werkt aan prioriteiten van de bewindsman: muziekeducatie, werken voor een breed publiek, concerten voor jeugd en jongeren, samenwerking met de amateurwereld en cross overs tussen klassieke en populaire muziek.

Noot voor de redactie -