Rijksuniversiteit Groningen

28 mei 2001

Nummer 73 28 mei 2001

Darmkankeronderzoek

Promovendus waarschuwt voor langdurig gebruik laxeermiddel

Langdurig gebruik van senna, een laxeermiddel dat vaak verwerkt is in laxeerthee, geeft een verkleuring van het slijmvlies van de dikke darm. Recent onderzoek in Duitsland suggereert dat deze verkleuring gepaard gaat met een verhoogd risico op dikke-darmkanker. Hoe dit mogelijk is, onderzocht drs. Britta van Gorkom in haar promotieonderzoek naar de oorzaken en het voorkomen van darmkanker. Senna is een plantaardige stof, het onderzoek geeft aan dat 'natuurlijk' en 'onschadelijk' niet per definitie samengaan. Laxeerthee met senna valt onder de warenwet en is verkrijgbaar bij drogisterijen en reformzaken. In een van haar stellingen pleit de onderzoeker voor meer voorlichting. Van Gorkom promoveert op 6 juni 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ongevoelig
Positief effect van calcium
Vezels
Curriculum vitae
Noot voor de pers

In veel ziekenhuizen worden sennahoudende laxeermiddelen gebruikt als de dikke darm schoon moet zijn, voorafgaand aan een onderzoek. "Eenmalig of kortdurend gebruik is volledig veilig", aldus Van Gorkom, "Maar jarenlang gebruik van het laxeermiddel leidt tot een verkleuring van het darmslijmvlies (pseudomelanosis coli). Dit was al wel bekend, maar de verkleuring werd tot nu toe afgedaan als ongevaarlijk."

Ongevoelig

Bij gezonde mensen raakt het darmslijmvlies na een eenmalige inname van senna-bevattende laxeermiddelen licht geïrriteerd. Daardoor gaan de dikke-darmcellen sneller dan normaal dood en worden zij vervangen door nieuwe cellen. Van Gorkom: "Bij patiënten met pseudomelanosis coli blijken de cellen enerzijds sneller dood te gaan, maar blijft er anderzijds ook een aantal cellen langer in leven. Ondanks de beschadiging zijn zij als het ware ongevoelig geworden om dood te gaan. Beschadigde cellen die toch langer blijven leven, hebben een verhoogd risico om zich te ontwikkelen tot een kwaadaardig gezwel. Mogelijk verklaart dit het toegenomen risico op dikke-darmkanker na langdurig sennagebruik."

Positief effect van calcium

Van Gorkom deed ook onderzoek naar methoden om dikke-darmkanker te voorkomen. Zij ontdekte dat de toevoeging van calcium aan de voeding een gunstig effect heeft op bepaalde risicofactoren voor darmkanker. Tegen de verwachting in blijken vezels nauwelijks effect te hebben. "We wilden ook weten of het aanvullen van de voeding met bepaalde stoffen het risico op dikke-darmkanker gunstig kan beïnvloeden", zegt de promovendus. "Want bij ongeveer vijftig procent van de mensen waarbij dikke-darmkanker wordt ontdekt, is het al in een zover gevorderd stadium dat het niet meer te genezen is."

Vezels

Van Gorkom onderzocht drie verschillende voedingsstoffen: ursodeoxycholzuur (UDCA, een galzuur), calcium (kalk) en onverteerbaar zetmeel (een soort vezels). "UDCA en onverteerbaar zetmeel bleken geen gunstig effect te hebben op de samenstelling van de dikke-darminhoud noch op het dikke darmslijmvlies. Maar bij patiënten bij wie ooit een gedeelte van de dikke darm verwijderd was, meestal in verband met dikke-darmkanker, zagen we een licht beschermend effect van de toevoeging van één gram calcium; de delingssnelheid van slijmvliescellen van de dikke darm nam af door het toegevoegde calcium."

Curriculum vitae

Van Gorkom (Utrecht, 1968) studeerde geneeskunde in Utrecht. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroepen Maag-, darm- en leverziekten en Medische oncologie van de RUG. Het onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Kankerbestrijding, de Maag-, Lever-, Darm- Stichting en de Jan Cornelis de Kock Stichting. Zij promoveert tot doctor in de medische wetenschappen bij prof.dr. J.H. Kleibeuker en prof.dr. E.G.E. de Vries. De titel van het proefschrift luidt: Colorectal cancer: studies on pathogenesis and prevention. Momenteel is Van Gorkom werkzaam bij het Academisch Ziekenhuis Groningen, als assistent geneeskundige in opleiding tot internist.

Noot voor de pers