Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Morgen test sirenes

Woensdag 6 juni worden in heel Nederland om 12.00 uur de sirenes getest. Het alarm zal drie keer te horen zijn. De test attendeert de bevolking op het bestaan van de sirenes, en past in de campagne die sinds 20 mei via Postbus 51 op radio en televisie wordt gevoerd onder het motto "Weet wat je moet doen als de sirene gaat". "Ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen, zet (regionale) radio of tv aan", is de boodschap. Daarnaast is de test bedoeld om te luisteren of de sirenes in alle woongebieden goed te horen zijn. Zonodig kan besloten worden sirenes te verplaatsen of extra sirenes te plaatsen. Op dit moment staan er ongeveer 3800 sirenes in Nederland. De komende twee jaar komen er nog ongeveer 250 bij.

Vorig jaar is de campagne en de sirenetest niet doorgegaan omdat kort voor de geplande datum de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond. Naar aanleiding van de ramp is de campagne iets aangepast. In het foldermateriaal wordt erop gewezen dat er ook rampen zijn waarbij mensen juist niet naar binnen moeten gaan. In dat geval gaat de sirene dan ook niet, maar worden de burgers op andere manieren geïnstrueerd (bijvoorbeeld met geluidswagens). Maar als de sirene gaat, moet iedereen naar binnen en moeten deuren en ramen gesloten worden.

Drie jaar geleden is het luide alarm op elke eerste maandag van de maand vervangen door een jaarlijkse geluidstest op de eerste woensdag in juni om 12.00 uur. Daarnaast worden de sirenes elke maand met een stil alarm getest.

De campagne loopt nog tot 17 juni. Naast radio- en tv-spots in de zendtijd van Postbus 51 zijn er folders, posters en bewaarkaarten. De folders zijn er ook in het Turks en het Arabisch. Op 5 juni (avondbladen) en 6 juni (ochtendbladen) zal een advertentie over de sirenetest verschijnen in de landelijke dagbladen. Het campagnemateriaal - inclusief de televisiespot - is op Internet te vinden op www.staatssecretarisdevries.nl.

Alarm voor doven

In augustus zal er een proef plaatsvinden met een alarm voor doven. Enkele tientallen doven en slechthorenden krijgen dan een SMS-tekstbericht op hun mobiele telefoon met trilfunctie. Deze proef volgt op een eerdere proef in 1999 met semafoons met trilfunctie. Omdat KPN Telecom het bestaan van semafonie niet tot in lengte van jaren kan garanderen, en het bezit van een mobiele telefoon met SMS-functie vooral ook onder doven een grote vlucht heeft genomen, wordt hier nu een proef mee gehouden.

Noot voor de redactie,