CORDAID

'Nederlands draagvlak: wat levert dat het Zuiden op?'

PERSBERICHT

Den Haag, 5 juni 2001

'Nederlands draagvlak: wat levert dat het Zuiden op?'

Minister Herfkens vroeg zich onlangs af waar de klimploegen van de Derde Wereld beweging bleven, maar wat vinden
ontwikkelingsorganisaties hier zelf van? Zijn landen in het Zuiden gebaat bij Nederlandse ontwikkelingsorganisaties die zich à la Greenpeace vastketenen? En zorgt dit voor een versterking van het Nederlandse draagvlak voor internationale samenwerking?

Op woensdag 6 juni a.s. organiseren Cordaid en de Evert Vermeer Stichting een debat over het Nederlandse draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking en de betekenis hiervan voor het Zuiden. In tegenstelling tot de milieubeweging slagen ontwikkelingsorganisaties er niet in om een politieke boodschap te koppelen aan emotionele beelden waaruit de noodzaak tot ontwikkelingssamenwerking blijkt. Nederlanders sussen hun geweten met giro-activisme en hiermee is vervolgens de kous af. Blijkt hieruit het failliet van ontwikkelingsorganisaties?

Volgens Sjoera Dikkers (directeur EVS) is actievoeren volgens de Greenpeace-methode niet nodig. Bovendien is er al jaren grote media-aandacht voor het milieu, maar de industrie kan nog steeds op grote schaal de natuur vervuilen. Volgens Dikkers is het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking onverminderd groot en ontbreekt het aan politieke wil: 'Draagvlak moet niet uitmaken voor coherent beleid, ontwikkelingssamenwerking heeft haar bestaansrecht al lang bewezen'.

'Waar het op aan komt is dat de civiele beweging in het Zuiden gesteund wordt in het afdwingen van basisvoorzieningen, van grondrechten, van gelijke behandeling van vrouwen, van een gelijkwaardige deelname aan besluitvormingsprocessen, ook door politici in het Noorden', aldus Hans Kruijssen, algemeen directeur van Cordaid. 'Dat zijn de goede aanknopingspunten voor mensen hier om hun solidariteit tot uitdrukking te brengen, om draagvlak te vergroten en dan mag wat mij betreft de apenrots (ministerie van Buitenlandse Zaken) beklommen worden.' Veel is volgens hem al in beweging maar meer moet gebeuren. Vooral politici hier en daar moeten op hun veranwoordelijkheid worden gewezen daad bij woord te voegen.

Diederik Samson (campagneleider Greenpeace), Eveline Herfkens (minister voor ontwikkelingssamenwerking), Louk Box (hoogleraar Internationale Samenwerking) en Sjoera Dikkers (directeur Evert Vermeer Stichting) gaan hierover met elkaar in debat. Sharon Dijksma (Tweede Kamerlid PvdA) leidt de discussie.

Debat: 'Nederlands draagvlak: wat levert dat het Zuiden op?' Tijdstip: woensdag 6 juni, 20.00 uur-21.30 uur. Vanaf 19.30 uur ontvangst met koffie en thee
Locatie: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Evert Vermeer Stichting, 020-5512293
Cordaid,Johan van Rixtel, medewerker afdeling Communicatie, telefoon:
070 3136333.


05 jun 01 14:08