Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 31/05/2001



VU-forum over de strijd tegen de georganiseerde misdaad: Wie heeft het voor het zeggen in Amsterdam?

Ter gelegenheid van de start van de nieuwe opleiding Criminologie organiseert de Faculteit der Rechtsgeleerdheid op woensdag 6 juni een forumdiscussie met als onderwerp:

De strijd tegen de georganiseerde misdaad:

Wie heeft het voor het zeggen in Amsterdam?

Liquidaties op klaarlichte dag, waarbij in het zo rustige Buitenveldert de kogels over straat vliegen. Een begrafenisstoet voor een topcrimineel die wordt begeleid door Hells Angels en waarvoor de Westertoren haar klokken luidt, het verkeer wordt stilgelegd en vuurwerk wordt afgestoken bij het hoofdbureau. Een hotel aan de Prinsengracht dat voor een deel cash wordt betaald met miljoenen verkregen uit het witwassen van drugsgeld. Panden in de chique P.C. Hooftstraat die in handen zouden zijn van criminelen.

Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen in Amsterdam: de gemeente, politie en justitie of de georganiseerde criminaliteit? Stelde de parlementaire enquêtecommissie Van Traa in 1996 al niet vast dat op de Wallen niet de gemeente, maar de penoze de baas is? Bij de gemeente werd door de Wallenmanager en later het Van-Traa-team geprobeerd criminelen weg te pesten door deze hinderlijk te volgen en door panden voor hun neus weg te kopen. En de politie probeert via onder andere grootscheepse invallen criminele groeperingen een slag toe te brengen.

De middag gaat van start met een drietal inleidingen:
* De gemeente heeft het voor het zeggen in Amsterdam
door Freek Salm, oud-Wallenmanager van Amsterdam
* Politie en Justitie hebben het voor het zeggen in Amsterdam
door Joop van Riessen, commissaris regiopolitie Amsterdam-Amstelland
* De georganiseerde criminaliteit heeft het voor het zeggen in Amsterdam

door Bart Middelburg, misdaadjournalist Het Parool

De daaropvolgende forumdiscussie staat onder voorzitterschap van prof.mr. Henk van de Bunt (hoogleraar Criminologie, VU Amsterdam). Behalve de eerder genoemde inleiders bestaat het forum uit André Rouvoet (lid van de Parlementaire Commissies Van Traa en Kalsbeek).

Aanleiding voor het forum is de start van de nieuwe opleiding Criminologie. Tot op heden was het niet mogelijk aan Nederlandse universiteiten af te studeren in de criminologie. Met de nieuwe opleiding, die vanaf september 2002 van start gaat, is dit wel mogelijk. De opleiding Criminologie wordt verzorgd door drie samenwerkende universiteiten: de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), de Universiteit Leiden (UL) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De opleiding bouwt voort op het propedeutisch examen Rechten of Sociale Wetenschappen. De student schrijft zich in het studiejaar 2002-2003 in voor de doctoraalfase Criminologie bij een van de drie universiteiten, volgt het gezamenlijke studieprogramma en krijgt colleges van de ambulante docenten. De expertise van het wetenschappelijk personeel wordt zo optimaal benut. Alleen de keuzevakken kunnen per universiteit verschillen.