Nederlandse Kankerbestrijding

Modeshow voor bouwvakkers

Modeshow start KWF-zonnecampagne voor buitenwerkers

Amsterdam, 6 juni 2001 - Met een modeshow door en voor bouwvakkers van zonwerende beroepskleding voor buitenwerkers geeft de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) vandaag in Rotterdam het startsein voor haar zonnecampagne 2001 voor buitenwerkers: Geniet van de zon, maar kijk uit voor je huid. De modeshow wordt gehouden op bouwlokatie De Admiraal aan de Rotterdamse Admiraliteitskade. SBS6-weerman Piet Paulusma geeft de aftrap en neemt ook zelf deel aan de show.

Naar schatting zijn er in ons land circa 500.000 mensen met een buitenberoep. Onderzoek van de Gezondheidsraad en van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangetoond dat buitenwerkers vaak meer ultraviolette straling van de zon krijgen dan verantwoord is. De KWF-actie is bedoeld om werknemers en werkgevers te stimuleren meer te letten op bescherming tegen UV-straling.

Via het Centrum Gezondheidsbevordering op de Werkplek, een dochterorganisatie van het KWF, ontvangen dezer dagen ruim 5000 bedrijven met buitenwerkers voorlichtingsfolders en een zogeheten Stappenplan. Dit Stappenplan biedt ondernemingen handvatten voor het ontwikkelen en uitvoeren van een ARBO-beleid gericht op UV-bescherming van buitenwerkenden. De buitenwerkersactie is onderdeel van de KWF-campagne Geniet van de zon, maar maak t niet te gek. Deze ging 9 mei jl. van start op de Pier van Scheveningen, eveneens met een modeshow. Het is de derde keer dat het KWF zich in een zonnecampagne speciaal richt op buitenwerkers.

Een studie van de Gezondheidsraad heeft laten zien dat buitenwerkers vier- tot vijfmaal meer kans lopen om huidkanker te krijgen dan de gemiddelde Nederlander. De meest eenvoudige manier van bescherming tegen huidkanker is het dragen van kleding. De voorlichtingsacties van het KWF voor buitenwerkers hebben ertoe geleid dat er tegenwoordig werkkleding is waarin ook in de zon comfortabel gewerkt kan worden, die voldoende sterk is, beschermt en veel minder warm is dan de brandende zon direct op de huid. Daarnaast wordt buitenwerkers geadviseerd zo mogelijk in de schaduw te werken, een pet of helm met een nekflap te dragen en anti-zonnebrandmiddelen te gebruiken.

De tijdens de show getoonde kleding is afkomstig van Sibex Europe bv uit Rosmalen. Ook zijn enkele winnende modellen te zien van de ZON! Fashion show op 9 mei in Scheveningen. Het betreft ontwerpen van Vincent de Vries en Yvonne Hillebrand uit Deventer. De Admiraal is een bouwproject van Bouwbedrijf Remmers BV uit Tilburg.