Geen mens is illegaal
Landelijk comité voor legalisering van slachtoffers van de Koppelingswet

PERSBERICHT
Amsterdam, 5 juni 2001

Witte illegalen willen geen speelbal zijn

Woensdag 6 juni om13.00 uur is er een manifestatie op het Plein in Den Haag van Witte illegalen en hun sympathisanten. Sprekers daar zijn Femke Halsema (Groen Links), Allitou (woordvoerder van de witte illegalen), André Vermey (advocaat) en Leendert Verzijden (Haagse kerken). Daarnaast zal er de Grote Witte Illegalenloterij gespeeld worden, deze wordt gepresenteerd door Carrie (collumniste).
De witte illegalen en hun sympathisanten zullen vervolgens het speelbaleffect tot leven brengen door met grote speelballen te lopen van het Plein (bij de 2e Kamer) naar het Ministerie van Justitie, dan naar de rechtbank en daarna weer terug naar het Plein. Voor de witte illegalen licht de bal namelijk bij de politiek. De zeurende kwestie die het probleem van de witte illegalen langzamerhand is geworden moet door de politiek worden opgelost. Mensen die al zo lang hier verblijven en hun steentje hebben bijgedragen aan de economie hebben recht op een verblijfsvergunning en het wordt tijd dat de politiek ook tot die conclusie komt.

Ruim twee jaar geleden gingen witte illegalen in hongerstaking om aandacht te vragen voor hun moeilijke situatie. Opeenvolgende staatssecretarissen hadden door acties van witte illegalen indringend te maken gekregen met het probleem van martelende onzekerheid en de noodzaak op zoek te gaan naar een oplossing, maar waren daar niet in geslaagd. De Koppelingswet had de witte illegalen nu verder in het nauw gedreven. Toenmalig Staatssecretaris Cohen kwam met de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen. Deze regeling moest die witte illegalen die ingeburgerd waren erkenning geven. Een commissie van burgemeesters van de 4 grote steden zou de inburgering toetsen. De praktijk bleek echter anders. De IND voerde een eerste toets uit aan de hand van 8 eisen. Hierbij werd toch vooral de strenge regelgeving van de vreemdelingenwet toegepast en werden de 8 eisen zeer rigide afgevinkt. Er was geen aandacht voor overige omstandigheden van de aanvragers en zo kreeg een grote groep witte illegalen niet de kans haar inburgering te bewijzen voor de burgemeesterscommissie.
Na uitvoering van de regeling werd door de politiek, de staatssecretaris en de burgemeesters vastgesteld dat de regeling een succes was geworden en dat de witte illegalenproblematiek hiermee was opgelost. Volgens de staatssecretaris was er geen sprake geweest van willekeur bij de uitvoering van de regeling had IND deze correct uitgevoerd. De rechter moest nu maar verder oordelen of aanvragers eventueel ten onrechte waren afgewezen. Voor witte illegalen die afgewezen waren restte slechts de indiening van een bezwaarschrift en na afwijzing beroep bij de rechter. En zo wacht een grote groep witte illegalen nu al ruim twee jaar op een mogelijke legalisatie van hun bestaan, na al vele jaren in Nederland te hebben gewoond en gewerkt.

De politiek vindt dat de Staatssecretaris gebruik moet maken van de discretionaire bevoegdheid, de staatssecretaris vind dat de rechter maar moet oordelen en de rechter verwijst voorts regelmatig zaken terug naar IND. Witte illegalen zijn zo een speelbal geworden en komen daarom opnieuw in actie.

Laat Witte illegalen geen speelbal zijn. Woensdag 6 juni 13.00 - 16.00 uur Plein, Den Haag. Manifestatie en demonstratie van witte illegalen en sympathisanten.
Informatie:06-22605845 (Petra Schultz) of 06-24 61 66 28 (Bastiaan van Perlo)