Gemeente Amsterdam


|
Financien Gay Games 1998 rond

Financien Gay Games 1998 rond

De financiële afwikkeling van de Gay Games 1998 is rond. Dit blijkt uit een raadsvoordracht waarmee het college van B&W heeft ingestemd. Door o.a. de inspanningen van de gemeente Amsterdam is een faillissement van de organiserende stichting voorkomen en is een crediteurenakkoord tot stand gekomen, waarbij de schuldeisers met een vordering tot 2.500,00 ( 1.134,45) zijn ontzien. Bovendien is aan de doelstelling van Amsterdam om een succesvol groot en internationaal sport- en cultuurevenement te organiseren dat van belang is voor de emancipatie en dat een belangrijke economische impact heeft, geheel voldaan.

In 1998 verkeerde de stichting Gay en Lesbian Games Amsterdam 1998, de organisator van de Gay Games, in grote financiële problemen. Dit bleek enkele dagen voor de spelen zouden plaatsvinden. Om het evenement door te laten gaan verstrekte de gemeente een krediet van ruim 5 miljoen gulden ( 2,25 miljoen) aan de organiserende stichting. Een belangrijk deel van het krediet is gebruikt voor de kosten van de Gay Games. Een ander deel is gebruikt voor het crediteurenakkoord. De extra kosten die de gemeente heeft gemaakt, belopen een totaalbedrag van bijna 5,2 miljoen gulden ( 2,4 miljoen). Deze kosten worden ten laste gebracht van diverse jaarrekeningen van de Dienst Welzijn Amsterdam.

De Gay Games 1998 hebben de gemeente veel gekost, maar ook veel opgeleverd. Er is veel belangstelling voor geweest van zowel de kant van de deelnemers als van de kant van de bezoekers, en de spelen hebben de Amsterdamse economie bijna 130 miljoen gulden ( 59 miljoen) opgeleverd. Het college vindt echter dat dergelijke financiële perikelen rondom grote evenementen in de toekomst moeten worden voorkomen. Daarom stelt het college voor dat het subsidiebeleid voor de door de gemeente gesubsidieerde beeldbepalende evenementen aangescherpt wordt, zodat het financiële risico voor de gemeente in het vervolg beperkt wordt.

De (financiële) afwikkeling van de Gay Games 1998 wordt op 14 juni besproken in de Raadscommissie Financiën. De Raadscommissie Algemene Zaken behandelt de aanscherping van het subsidiebeleid evenementen op 19 juni. De gemeenteraad buigt zich op 4 juli over beide voorstellen.

Ditte Papousek

Naar boven


-

© gemeente Amsterdam - 6-06-2001