Gemeente Den Helder

6 juni proefalarm:

betreft: Wat doet u als de sirene gaat? week: week 22

Op woensdag 6 juni, om 12.00 uur precies, gaan in het hele land de sirenes af. Het alarmsysteem dat ons moet waarschuwen bij calamiteiten, wordt dan getest. Dat is nodig om na te gaan of de apparatuur nog goed werkt. U kunt er van uit gaan dat er op dat tijdstip dus niets aan de hand is en u kunt gewoon doorgaan met datgene waarmee u bezig was. Hoewel: de bedoeling van de test op 6 juni is ook dat u zich even herinnert wat u moet doen als er écht wat loos is.

want wat als de sirene onverwacht afgaat?

De sirene gaat: een waarschuwing. Er is iets aan de hand! Wat? Het kan van alles zijn. Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, een zwaar ongeval, een dreigende overstroming¼ In ieder geval dreigt er gevaar. Ga daarom direct ergens naar binnen, stem uw radio op Radio Noord-Holland af (92,5 fm kabel, 93,9 fm ether) of uw tv op de Kabelkrant en wacht verdere instructies af.

ramp zonder sirene?

De sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen bij een ramp. Maar soms voltrekt een ramp zich zo snel dat de sirene te laat komt. Als er een vliegtuig neerstort. Of als zich een grote explosie voordoet. Dan is het kwaad al geschied en heeft het laten loeien van een sirene weinig zin meer. Radio Noord-Holland en de Kabelkrant vertellen u in dat geval wat er precies aan de hand is en welke maatregelen u verder moet nemen. Er staan zo'n 3800 sirenes door heel Nederland. Ze worden allemaal bediend door de lokale overheid. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden. Gebeurt in ramp in Zeeland, dan zal de sirene bij u in de buurt hoogstwaarschijnlijk zwijgen.

Volg de instructies op!

Zoals gezegd: de sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen. Maar niet het enige. Het kan ook zijn dat er een radiowagen door de straat rijdt of dat de politie bij u aan de deur komt. Belangrijk is in elk geval dat u de instructies van de lokale of nationale autoriteiten opvolgt. Dat is in het belang van uw eigen veiligheid. Meer over dit onderwerp leest u in de folder 'Weet van je moet doen als de sirene gaat'. U kunt 'm ophalen bij het postkantoor of de bibliotheek. Vanaf begin juni is er ook informatie verkrijgbaar in het stadhuis.

laaste verandering: mei 31, 2001