VIRCO

Nieuwe resistente HIV-stam kan ontsnappen aan detectie.

:: Mutaties die niet opgespoord worden met de meeste tests, veroorzaken resistentie voor 2 van de 3 klassen AIDS-geneesmiddelen

Mechelen, Woensdag, 6 juni 2001 - Een nieuwe studie die vandaag werd gepresenteerd tijdens de 5th International Workshop on HIV Resistance and Treatment Strategies toonde aan dat een mutatie in de genetische code van HIV (het virus dat AIDS veroorzaakt) niet kan opgespoord worden met de meeste resistentietests. Bijgevolg kan dit aanleiding geven tot een hoge graad van resistentie voor één van de 3 klassen HIV-geneesmiddelen.

De nieuwe gegevens tonen aan dat een wijziging in positie 318 van de genetische code van HIV het virus zeer resistent kan maken voor de behandeling met de non-nucleoside reverse transcriptase remmers (NNRTI). Aangezien de meeste HIV-resistentietests de mutaties gelegen boven positie 300 in de genetische code niet kunnen opsporen, zijn deze bevindingen cruciaal om het belang aan te tonen dat de tests van Tibotec-Virco wel in staat zijn om alle mutaties die gepaard kunnen gaan met geneesmiddelenresistentie, te identificeren en te detecteren.

'Deze resultaten tonen aan dat deze mutatie, alleen of in combinatie met andere mutaties, HIV in staat kan stellen om te ontsnappen aan de effecten van de NNRTI', verklaarde John Mellors, MD, Professor in de Geneeskunde en hoofd van de dienst Infectueuze Ziekten, Universiteit van Pittsburgh (PA, USA) en lid van het Organiserend Comité van de Workshop. 'De ontdekking heeft belangrijke implicaties voor artsen die gebruik maken van resistentietests bij de behandeling van patiënten met een HIV-infectie'.

Twee jaar voordien, hadden wetenschappers van Virco een mutatie ontdekt in positie 333 die aanleiding kan geven tot een dubbele resistentie voor AZT en 3TC - HIV-geneesmiddelen van een andere klasse. Dat in combinatie met de resultaten van vandaag, betekent dit dat er resistentie kan optreden voor twee van de drie beschikbare klassen geneesmiddelen en dat de opsporing daarvan nog steeds kan ontsnappen aan de meeste resistentietests. Aangezien HIV alleen efficiënt kan behandeld worden door een combinatie van geneesmiddelen uit twee of alle drie de beschikbare klassen, zal de resistentie voor één of twee van deze klassen de therapeutische opties aanzienlijk beperken.

Het onderzoek van verscheidene duizenden HIV-stalen, afkomstig van klinische praktijken over de hele wereld tijdens de laatste 2 jaar, identificeerde ongeveer 500 stalen met de 318 mutatie. Van deze stalen vertoonde tot 98% een uitgesproken resistentie voor de NNRTI. De 318 mutatie alleen bleek voldoende te zijn om een hoge resistentie voor delavirdine te induceren en in combinatie met andere frequente mutaties, verhoogde ze aanzienlijk de resistentie voor efavirenz.

'Deze bevinding benadrukt het belang om het onderzoek naar de HIV-resistentie voort te zetten en om ervoor te zorgen dat onze technologie voor het opsporen van resistentie gelijke tred houdt met de evolutie van het virus', verklaarde de auteur Sharon Kemp in haar presentatie, hoofd van het HIV-Onderzoek, Virco UK.

Achtergrond
Tibotec-Virco is een biotechnologische multinational met filialen in de Verenigde Staten, België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Tibotec-Virco verkoopt zijn resistentietests via Quest Diagnostics, Laboratory Corporation of America Holdings (LabCorp) en ARUP Laboratories in de VS, SRL in Japan, alsook rechtstreeks aan HIV/AIDS-centra in Europa, Canada en Australië.

Tibotec-Virco is ontstaan op 14 maart 2001 uit de Virco Group NV en Tibotec Group NV. De nieuwe groep verenigt de ervaring van Tibotec in het domein van de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en deze van Virco in het domein van farmacogenomics en moleculaire diagnostiek. De groep ontwikkelt de meest recente technieken in het domein van de farmacogenomics, de moleculaire biologie, de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen en de artificiële intelligentie om geïndividualiseerde therapeutische producten, diensten en technologieën te ontwikkelen in het domein van HIV en andere infectieziekten, alsook in het domein van kanker, met het doel het leven van de patiënten te verlengen en te verbeteren.

Tibotec-Virco wordt aanzien als één van de wereldleiders op het vlak van HIV-resistentietests; het ontwikkelde en commercialiseerde sommige van de meest verspreide en meest betrouwbare tests ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt momenteel verschillende diagnostische genoomtesten die gebruikt zullen kunnen worden bij de behandeling van hepatitis en kanker.

De activiteiten van 'research en development' van het bedrijf zijn nu vooral gericht op de klinische ontwikkeling van een aantal HIV/AIDS-geneesmiddelen die efficiënt zijn tegen HIV-stammen die resistent geworden zijn (een steeds belangrijkere oorzaak van therapeutische mislukking).

Voor meer informatie, gelieve de website van Tibotec-Virco te bezoeken: http://www.vircolab.com - http://www.tibotec-virco.com

Contactpersonen :

Tibotec - Virco
Dr Andrew Revell
Tel: +44 (0)1223 728830
Fax: +44 (0)7967 126498

Interel Mariën - Persrelaties
Griet Herman
Tel: +32 (0) 2 761 66 53


07 jun 01 08:48