Federatie van Ouderverenigingen

Overleg over Wet REA

6 juni 2001

Overleg met staatssecretaris Hoogervorst over Wet REA

Op 14 mei jl. hebben CG-Raad, FvO, Cliëntenbond, LPR en landelijke vereningen van WAO-gerechtigden gesproken met staatssecretaris Hoogervorst over een twintigtal knelpunten van de Wet REA. Wegens gebrek aan tijd konden slechts vijf punten aan de orde komen. Toegezegd werd dat de overige onderwerpen ambtelijk verder zouden worden besproken. Met Hoogervorst is gesproken over:

twee keer per jaar bestuurlijk overleg,

meer betrokkenheid van belangenorganisaties bij wetgevingstrajecten,

snelle invoering persoonsgebonden reïntegratiebudget (PRB),

de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen van een arbeidsadviseur en

recht op bemiddeling.

Echt toeschietelijk toonde de staatssecretaris zich niet. Over een regulier bestuurlijk overleg twee keer per jaar met belangenorganisaties zou de staatssecretaris zich beraden. De staatssecretaris zegde toe om in een vroegtijdig stadium commentaar op ambtelijk niveau aan ons te vragen zodat daarmee bij de verdere voorbereiding van de wetgeving rekening kan worden gehouden. Ten aanzien van snelle invoering PRB gaf de staatssecretaris aan dat het experiment met het persoonsgebonden reïntegratiebudget in de drie regio's is verlengd tot de invoering van de nieuwe Wet Structuur Uitvoering Werk en Inkomen (SUWI). De evaluatie van het experiment kan eind juni aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Zo mogelijk worden daarbij tevens de contouren getekend van het persoonsgebonden reïntegratiebudget na SUWI.
Al geruime tijd pleiten FvO en CG-Raad voor de mogelijkheid van een arbeidsadviseur, vergelijkbaar met de zorgconsulent in de AWBZ. De staatssecretaris ziet op dit moment geen aanleiding om deze functie in de wet REA op te nemen. Wel was hij bereid het voorstel te onderzoeken.
Bemiddeling als voorziening wordt volgens Hoogervorst in de Wet Structuur Uitvoering Werk en Inkomen geregeld.