Gemeente Stadskanaal

De euro wordt van ons allemaal
(invoering van de euro)

6 juni 2001

Het tijdstip van invoering van de euro komt langzaam maar zeker dichterbij; in de media wordt u daaraan via reclamespotjes regelmatig herinnerd. Ook de gemeente zal tijdig maatregelen moeten nemen om de invoering soepel te laten verlopen. Inmiddels zijn daarom enkele richtlijnen vastgesteld; deze sluiten over het algemeen nauw aan bij de landelijke uitgangspunten, zoals die door de Rijksoverheid worden gehanteerd. Samengevat hanteert de gemeente de volgende uitgangspunten:

OMREKENREGEL: 1 euro = 2,20371 gulden

Per 1 januari aanstaande worden alle guldenbedragen omgezet in euro. Tot die datum kan giraal met guldens worden betaald; per die datum kan chartaal (per kas) worden betaald met euro (ingaande 28 januari 2002 verdwijnt de gulden ook chartaal als wettig betaalmiddel!)

Voor de wet- en regelgeving geldt, dat deze per 1 januari 2002 automatisch wordt gelezen als regelgeving in euro.

Ingaande 1 juli 2001 geldt een gewenningsperiode; dit houdt in, dat in correspondentie bedragen in guldens en euro (duidelijk) naast elkaar zullen worden vermeld.

Voor omrekenen is "technisch rekenen" standaard, dat wil zeggen: guldenbedragen delen door 2,20371 en eurobedragen vermenigvuldigen met 2,20371. Omrekenen met vijf cijfers achter de komma of zes indien het getal voor de komma nul is.

Afronding op saldi op twee cijfers achter de komma (hele eurocenten):
- is het derde cijfer achter de komma een vijf of hoger: afronden naar boven

- is het derde cijfer achter de komma een vier of lager: afronden naar beneden

In bepaalde gevallen kan er sprake zijn van afrondingen, afwijkend van het zogenaamde technisch rekenen; deze moeten nog worden geïnventariseerd waarbij als uitgangspunt geldt, dat dit niet nadelig voor de burger mag uitpakken.

Deze eerste publicatie over de euro is overwegend in algemene termen gesteld. In een later stadium kunt u meer specifieke info verwachten omtrent onderwerpen als: gemeentelijke belastingen, afhandeling bezwaarschriften en huursubsidie.

In het Publieksburo van het gemeentehuis is inmiddels een informatiezuil met folders geplaatst.

© Gemeente Stadskanaal