Gemeente Tilburg

06-06-2001

Ontwikkeling Witbrant-west kan van start

Impasse woningbouw Reeshof doorbroken

Projectontwikkelaar Heijmans Vastgoed BV en de gemeente Tilburg hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een woningbouwproject in de wijk Witbrant-west. Het gaat om de definitieve randvoorwaarden en de te betalen grondprijs voor ca. 600 woningen die Heijmans daar gaat bouwen (circa 560 grondgebonden woningen en een veertigtal appartementen). Aan de overeenkomst gingen lange onderhandelingen vooraf. Het ziet er nu naar uit dat er nog voor het einde van 2001 bouwactiviteiten zullen starten - het eerst aan de oostkant.

Heijmans had als uitvloeisel van een overeenkomst uit 1997, het recht gekregen om een zeshonderdtal woningen en appartementen te realiseren in Witbrant-west. In ruil daarvoor leverde de projectontwikkelaar grond in Dalem Zuid aan de gemeente terug. In de uitwerking van de plannen voor Witbrant ontstond discussie over het prijsniveau. De ambities voor duurzaam bouwen, de lage temperatuurverwarming, de muren langs de woningen en de beperkte parkeervoorzieningen maakten volgens Heijmans het plan niet rendabel. Daarom moest er onderhandeld worden over de grondprijs; en daar is men in beginsel nu dus uit. Heijmans betaalt voor 171 huurwoningen en 40 appartementen de reguliere grondprijs. Voor de 383 vrije sectorwoningen betaalt men in totaal 46 miljoen gulden, plus de helft van wat er extra wordt verdiend als eventueel de huizenprijzen toch nog hoger zouden uitvallen. Dit past binnen de uitgangspunten van de beleidsanalyse grondexploitatie 2000.

Drie fasen
Er zullen koopwoningen verrijzen in diverse prijsklassen vanaf f 360.000 en 171 goedkope huurwoningen. Heijmans overlegt met woningbouwcorporatie Wonen Midden Brabant over de bouw van de 171 huurwoningen. Er wordt gewerkt in drie fasen en van oost naar west. In elke fase worden alle acht woningtypen aangeboden. Fase 1 omvat de eerste drie stroken van het plan, ongeveer 210 woningen. Fase twee wordt even groot en sluit direct daarop aan (volgens planning in oktober 2002). Juli 2003 moet fase 3 starten, twee stroken met ca. 140 woningen. In fase 3 moeten ook de appartementen worden meegenomen maar het kan ook later worden omdat er een samenhang is met de bebouwing rondom het toekomstig station Reeshof.