Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 30 mei 2001

TEST SIRENES OP 6 JUNI

De sirene gaat: dit betekent een waarschuwing. Er kan van alles aan de hand zijn, zoals een brand waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen, een zwaar ongeval, een dreigende overstroming...
Omdat de sirene u in elk geval moet kunnen waarschuwen, is het belangrijk dat de apparatuur in orde is. Daarom worden de sirenes in Nederland elk jaar luid getest. Dit jaar gebeurt dat op woensdag 6 juni aanstaande om 12.00 uur. In dit artikel leest u over deze test en wat u moet doen als de sirene gaat.

De sirene is een hulpmiddel om mensen te waarschuwen voor een ramp. Ga daarom naar binnen als u deze hoort, zet de radio aan op Omroep Brabant (frequentie 92,9 MHz) en wacht verdere instructies af. Sluit ook de deuren en de ramen voor het geval er giftige stoffen zijn vrijgekomen bij de ramp.

Soms gebeuren rampen echter zo snel, dat de sirene te laat komt. Bijvoorbeeld als er een vliegtuig neerstort of als zich een grote explosie voordoet. In deze gevallen is het kwaad al geschied en heeft een sirene weinig zin meer. Tenzij u gewaarschuwd moet worden voor de gevolgen van zo'n ramp. Denkt u daarbij aan giftige stoffen die dreigen vrij te komen, aan nog meer explosiegevaar of aan een dreigende overstroming. Via Omroep Brabant hoort u wat er precies aan de hand is en welke maatregelen u verder moet nemen.

SIRENES IN DE BUURT
Er staan zo'n 3800 sirenes door heel Nederland. Ze worden allemaal bediend door de lokale overheid. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u en uw omgeving ergens voor gewaarschuwd moeten worden. Als er dus een ramp gebeurt in Groningen, zal de sirene bij u in de buurt hoogstwaarschijnlijk niet afgaan.
De sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen; het is echter niet het enige waarschuwingsmiddel. Het kan ook zijn dat er een radiowagen door de straat rijdt of dat de politie bij u aan de deur komt. Belangrijk is in elk geval dat u de instructies van de lokale of nationale autoriteiten opvolgt. Dit is belangrijk voor uw eigen veiligheid.

JAARLIJKSE TEST
Elk jaar worden de sirenes in Nederland getest. Dit gebeurt op de eerste woensdag van juni om 12.00 uur. De gemeente, de eigenaar van de sirene, zou dat ook op een ander willekeurig tijdstip kunnen doen, maar dan zou u ervan kunnen schrikken. U zou kunnen denken dat er iets ernstigs aan de hand is. Om dit te voorkomen, wordt de sirene op een afgesproken tijdstip getest. Dit jaar is dat dus op woensdag 6 juni om 12.00 uur.

FOLDER
Door het testen van de sirenes, wordt u eraan herinnerd wat u moet doen als de sirene gaat. U leest dit bovendien in de folder 'Weet van je moet doen als de sirene gaat'. Deze folder is gratis verkrijgbaar in het informatiecentrum van het gemeentehuis aan de Hofstraat.