Seagull Holding NV

Voor onmiddellijke publicatie

SEAGULL maakt resultaten bekend over boekjaar 2001

Stijging omzet 6%; meevallend verliescijfer door schikking octrooigeschil; uitbreiding productengamma en nieuwe CEO in 2002.

Alle financiële gegevens in dit persbericht zijn
weergegeven in US Dollars en zijn volledig gecontroleerd door KPMG

Amsterdam 6 Juni 2001 SEAGULL (AEX: SEAGULL, Reuters SGUL.AS, Bloomberg SEAG NA), een vooraanstaande producent van e-business enabling software, maakte vandaag de resultaten bekend van het boekjaar dat eindigt op 31 maart 2001 (boekjaar 2001).

De totale omzet over het boekjaar 2001 bedroeg USD 39,3 miljoen, een stijging van 6% vergeleken met de totale omzet van USD 37 miljoen in het boekjaar 2000. De omzet over het boekjaar 2001 bleef achter bij de verwachtingen en als gevolg daarvan rapporteerde de onderneming een nettoverlies van USD 2,2 miljoen (nettoresultaat USD 3,1 miljoen in het boekjaar 2000) exclusief een bijzondere last van USD 1,1 miljoen als gevolg van een octrooirechtelijk geschil. Exclusief deze bijzondere last rapporteerde het bedrijf een nettoverlies per aandeel van USD 0,32 (USD 0,47 inclusief de bijzondere last) vergeleken met een winst per aandeel van USD 0,47 in het boekjaar 2000. Het verlies per aandeel na verwatering bedroeg volgens dezelfde grondslag USD 0,31 (USD 0,46 inclusief de bijzondere last) voor het boekjaar 2001, vergeleken met een winst per aandeel van USD 0,44 in het boekjaar 2000. De totale brutomarge voor het boekjaar 2001 bedroeg USD 33,7 miljoen (exclusief de bijzondere last) of 86% van de totale omzet, vergeleken met USD 32,5 miljoen ofwel 88% van de totale omzet in het boekjaar 2000. De brutomarge voor onderhouds- en service-activiteiten in het boekjaar 2001 bedroeg 50% tegenover 51% in het boekjaar 2000.

"Terwijl de kosten in overeenstemming waren met de budgetten, leidde de vertraging van de economie in het vierde kwartaal tot stagnering in de IT-uitgaven in onze voornaamste markten, resulterend in een omzetverlies in het vierde kwartaal en een verlies over het gehele jaar," aldus de als SEAGULL CEO voorgedragen Don Addington. "Ondanks de moeilijke marktcondities hebben we 6% omzetgroei kunnen realiseren en werd 20% van de omzet uit licenties door nieuwe producten gegenereerd, hetgeen aangeeft dat onze productportfolio-strategie zich op de juiste weg bevindt."

Don Addington benadrukte SEAGULL's positionering binnen de IT-markt bij het ingaan van het boekjaar 2002. "Veel grote ondernemingen zijn pas begonnen om hun belangrijkste mainframe-applicaties geschikt te maken voor internet-toepassingen. Zo schat IT-onderzoeks- bureau Giga Information Group bijvoorbeeld dat er meer dan 40 miljoen desktops zijn die in aanmerking komen voor de Web-to-host oplossingen die SEAGULL biedt. En Web-to-host omvat slechts een onderdeel van onze business voor het komende jaar." "Het verbinden van mainframe- en mid-range-applicaties met de digitale economie is SEAGULL's specialiteit; onze producten staan alom bekend om het gemak waarmee ze geïmplementeerd kunnen worden en om hun kostenvoordelen. Door deze leidende positie in de markt wisten we in het boekjaar 2001 strategische samenwerkingsovereenkomsten af te sluiten met IBM, Microsoft en Hewlett Packard (HP). Deze samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat SEAGULL-producten het productaanbod van onze partners complementeren en onderstrepen de unieke eigenschappen van onze producten." "Wij geloven in de trend richting 'Net-liberated' organisaties, waar 'e-business' gewoon 'business' is en onderdeel uitmaakt van het DNA van een bedrijf. Het ondersteunen van Net-liberalisatie vormt de kern van SEAGULL's expertise, en wij bevinden ons in een uitstekende positie om te profiteren van de IT-investeringen in e-business. Hoewel ik voorzichtig blijf ten aanzien van de invloed die de economische ontwikkelingen kunnen hebben op onze toekomst, ben ik ervan overtuigd dat SEAGULL's oplossingen, die gebaseerd zijn op een zo kort mogelijke terugverdientijd, de juiste snaar zullen raken bij IT-beslissers die geconfronteerd worden met e-businessbehoeften die snel moeten worden vervuld tegen zo laag mogelijke kosten."

Financiële kerngegevens

Mory Motabar, CFO, verklaarde: "Gedurende het boekjaar 2001 steeg de omzet uit licentieverkopen met 2% van USD 28,2 miljoen tot USD 28,7 miljoen, respectievelijk 76% en 73% van de totale omzet. Zoals eerder opgemerkt bedroeg de omzet uit nieuwe producten 20% van de totale omzet, hetgeen aangeeft dat we onze productportfolio succesvol weten uit te breiden met producten waar een duidelijke marktvraag naar bestaat." De omzet uit onderhoud en services steeg in het afgelopen boekjaar met 20% tot USD 10,6 miljoen, ofwel 27% van de totale omzet. De stijging is het gevolg van een hoge vernieuwingsgraad van de installed base bij bestaande klanten én door inkomsten uit onderhoud als gevolg van de verkopen aan nieuwe klanten. De Noord- en Zuid-Amerikaanse regio nam zo'n 67% van de totale omzet voor haar rekening tegenover 33% voor Europa en de overige regio's (boekjaar 2000: 65% en 35%). In het boekjaar 2001 stegen de sales- en marketingkosten naar USD 24,6 miljoen (USD 18,8 miljoen in het boekjaar 2000) als gevolg van verhoogde marketinginspanningen rondom de introductie van nieuwe producten en de uitbreiding van de wereldwijde verkoopstaf. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) in de vier SEAGULL ontwikkellaboratoria bleven in lijn met die van het boekjaar 2000. Terwijl het aantal R&D-medewerkers toenam van 60 in april 2000 naar 72 in maart 2001, werd de groei zo gestuurd dat deze plaatsvond in laboratoria met relatief lage, lokale arbeidskosten. Gedurende het jaar heeft SEAGULL haar strategie voortgezet om third party-technologie te verwerven om de ontwikkeling van eigen nieuwe producten te versnellen.

SEAGULL's kaspositie van USD 12,3 miljoen bleef in lijn met het saldo ultimo boekjaar 2000 (USD 12 miljoen).
Tijdens het boekjaar 2001 nam het bedrijf een éénmalige bijzondere last op van USD 1,1 miljoen voor juridische en andere kosten die gerelateerd waren aan de oplossing van een octrooirechtelijk geschil tussen ResQNet en SEAGULL, hetgeen uiteindelijk uitmondde in een schikking die door beide partijen op 2 juni 2001 werd bekrachtigd. Op 2 april 2001 gaf SEAGULL een winstwaarschuwing af waarin het nettoverlies voor het boekjaar 2001 op USD 4 à 5 miljoen werd geschat. Deze schatting omvatte een grotere voorziening voor het genoemde octrooigeschil welke, als gevolg van de bovengenoemde schikking van 2 juni, nu met zekerheid kan worden vastgesteld op USD 1,1 miljoen. Dit bedrag omvat de juridische kosten en de uitgifte van 202.605 aandelen SEAGULL aan ResQNet, na voldaan te hebben aan bepaalde deponeringsvereisten. De schikkingsovereenkomst wordt van kracht bij de levering van de aandelen aan ResQnet en zal naar verwachting worden geëffectueerd vóór, of op 21 juni 2001. "We zijn zeer verheugd met deze oplossing", aldus de heer Motabar.

Bedrijfsnieuws

In de loop van het boekjaar 2001 introduceerde SEAGULL diverse nieuwe producten en maakte zij tevens enkele strategische allianties bekend met toonaangevende IT-bedrijven als IBM, Microsoft, HP en Symbol Technologies. SEAGULL heeft hierdoor haar leidende positie in de e-business enablement-markt verder versterkt en kan zij gerenommeerde Global 2000-klanten als American General Finance, Chase Manhattan Bank, Kia Motors, Marathon Oil, Global Crossing, Fortis Bank, MCI WorldCom, Royal Bank of Scotland International, Toys-R-Us, Parker Hannifin PLC, Consultas en JP Morgan Fleming Asset Management, tot haar klanten rekenen. Gedurende het boekjaar wist SEAGULL haar klantenkring in de overheidssector uit te breiden met klanten als U.S. Park Police, State of Mississippi, State of Utah, State of Missouri, State of Arkansas, State of Alabama Courts Systems, Kansas Department of Insurance, County of Riverside in California, Lincoln County in North Carolina, San Diego Regional Center, Worker's Compensation Board of Alberta Canada en London Borough of Ealing in Engeland. SEAGULL introduceerde in het boekjaar 2001 drie nieuwe strategische producten om de integratie van e-business-technologie in traditionele bedrijfsmodellen te ondersteunen :


· Wireless-to-Host Solution®: Softwaretechnologie die realtime toegang biedt tot bedrijfskritische applicaties met behulp van draadloze apparaten als PDA's en mobiele telefoons.
· TigerRay®: Softwaretechnologie die een niet-invasieve directe verbinding biedt tussen host-applicaties en bestaande webinfrastructuren die gebruikmaken van HTML.
· Transidiom®: Softwaretechnologie voor het transformeren van host application bedrijfsprocessen in callable XML-, COM- en Java-objecten voor een snelle en eenvoudige integratie met front office-applicaties.
Andere belangrijke aankondigingen in het boekjaar 2001 waren:


· Het verwerven van meer dan 200 nieuwe klanten waarbij met name succes werd geboekt in belangrijke verticale markten als de overheidssector, de gezondheidszorg, de verzekeringsbranche, de industrie en de financiële dienstverlening.
· Voor het tweede achtereenvolgende jaar de nummer 1-positie in Legacyware Market van IDC.
· Voor het eerst vermeld in de prestigieuze Software 500 List van Software Magazine.
· Uitbreiding van de strategische partnership met IBM: o IBM Global Services werd gecertificeerd als SEAGULL Solution Partner, waarbij zij zich richt op het implementeren van SEAGULL-technologie met haar eigen WebSphere Commerce. o SEAGULL is wederverkoper geworden van IBM's WebSphere platform. o SEAGULL biedt IBM's Global Financing services aan haar klanten aan.
· Strategische alliantie met Microsoft voor het leveren van host application bedrijfsprocessen aan Pocket PC-gebruikers via het Windows 2000-platform.
· Strategische alliantie met HP voor de integratie van host-based applicaties met HP-producten zoals de Jornada.
· Oprichting van een nieuwe vestiging in Stockholm. Van hieruit zal SEAGULL haar producten leveren aan klanten in Zweden, Finland, Denemarken, Noorwegen, IJsland en de Baltische landen.
Plannen voor het boekjaar 2002

In april 2001 maakte SEAGULL de voorgenomen benoeming bekend van Don Addington (de toenmalige Chief Operating Officer) tot CEO, en van Frank van Pelt (CEO) tot voorzitter van de Raad van Commissarissen. Het is de bedoeling dat deze voorstellen tot benoeming bekrachtigd worden op de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders op 17 juli 2001. Onder leiding van het nieuwe management gaat SEAGULL zich in het boekjaar 2002 richten op het benutten van mogelijkheden bij Global 2000 klanten. De onderneming heeft haar verkoopapparaat gereorganiseerd in twee duidelijk afgebakende groepen: het indirecte kanaal van de onafhankelijke softwareleveranciers (ISV/OEM) en de divisie die zich richt op de directe benadering van ondernemingen en instellingen. Beide richten zich op het realiseren van groei in hun eigen specifieke marktsegment. SEAGULL heeft tevens haar traditionele direct sales-afdeling versterkt met een binnendienstfunctie die zich zal gaan richten op kleinschaliger transacties. Het bedrijf zal zich blijven richten op de Web-to-host-, applicatie-integratie- en wireless-to-host-markten. Om haar Web-to-host-capaciteiten en haar klantenkring uit te breiden, voltooide SEAGULL op 27 april 2001 de overname van Renex Corporation, producent van onder andere web- en desktop-emulatieproducten die aansluiten bij SEAGULL's geavanceerde WinJa-, J Walk- en TigerRay-oplossingen. De Renex-producten ondersteunen SEAGULL's strategie om de Global 2000-markt verder te penetreren. Door de toevoeging van de Renex-producten kan SEAGULL voldoen aan het complete spectrum van host access-behoeften zoals dat aanwezig is bij grote ondernemingen en kan zij als totaalaanbieder optreden zoals dat door Global 2000-klanten gevraagd wordt. Als gevolg van de acquisitie kreeg SEAGULL er 13 werknemers en zo'n 300 nieuwe klanten bij. Het bedrijf continueert haar beleid om technologieën en producten aan te kopen die haar productportfolio zodanig versterken dat deze nog beter aansluit bij de behoeften van haar klanten. SEAGULL wil zich blijven focussen op het optimaliseren van de efficiency en effectiviteit van haar wereldwijde bedrijfsactiviteiten teneinde het kostenniveau zo laag mogelijk te houden. Daarnaast zijn er plannen om de groei in het nieuwe boekjaar (m.i.v. 1 april 2001) te stimuleren door de introductie van nieuwe producten, de ontwikkeling en training van met name de sales- en marketingteams en de verdere uitbreiding van verkoopkanalen. De financiële doelstellingen van het bedrijf voor het boekjaar 2002 omvatten het behalen van een omzetgroei van 20% en een positief bedrijfsresultaat aan het eind van de periode. Het realiseren van deze doelstellingen zal afhangen van wereldwijde economische ontwikkelingen in het algemeen, en van de uitgavenontwikkeling in de IT-markt in het bijzonder.

# # #

Toekomstgerichte mededelingen: Alle mededelingen in dit persbericht aangaande bedrijfsprestaties, gebeurtenissen of ontwikkelingen waarvan wij verwachten dat ze in de toekomst zullen plaatsvinden, inclusief mededelingen die een algemeen optimisme uitdrukken aangaande toekomstige bedrijfsresultaten en niet-historische informatie, zijn toekomstgerichte mededelingen. Deze toekomstgerichte mededelingen zijn, en zullen gebaseerd worden op op dat moment geldende opvattingen en aannames van het management ten aanzien van toekomstige gebeurtenissen en bedrijfsprestaties. Toekomstgerichte mededelingen zijn onderhevig aan bepaalde risico's en onzekerheden die tot gevolg kunnen hebben dat de werkelijke resultaten wezenlijk kunnen afwijken, inclusief, maar niet noodzakelijkerwijs beperkt tot het vermogen van het management om de groei te beheersen, gekwalificeerd personeel te kunnen aantrekken en te behouden; de onvoorspelbaarheid van de marktvraag; intensieve concurrentie; snelle technologische verandering; onvoorspelbare marktacceptatie van nieuwe producten; en marktinstabiliteit en/of terugval in softwareaankopen zoals veroorzaakt door uitzonderlijke omstandigheden.

Aanvullende informatie: De informatie in dit persbericht, inclusief het begeleidende financiële overzicht, wordt in haar geheel nader gepreciseerd door de meer gedetailleerde informatie in het jaarverslag van het bedrijf.

Bedrijfsoverzicht: SEAGULL's softwaretechnologie maakt mainframe- en midrange-applicaties geschikt voor Web-, draadloze- en Windows-toegang en integreert e-business-applicaties met back offices. De technologie wordt in meer dan 7000 organisaties wereldwijd toegepast, waaronder overheidsorganisaties, financiële instellingen, detailhandelsbedrijven, gezondheidszorginstellingen, verzekeringsmaatschappijen en productiebedrijven. SEAGULL's oplossingen zijn ontwikkeld voor bedrijven die hun back offices snel moeten integreren met nieuwe e-business-initiatieven. Het bedrijf, een wereldwijde organisatie met hoofdkantoren in Atlanta (USA) en Dordrecht, heeft een notering aan de Amsterdamse Effectenbeurs (handelscode: SEAGULL). Voor meer informatie, bezoek www.seagullsw.com.

OPMERKING VOOR DE REDACTIE: De naam SEAGULL wordt volledig in kapitalen gespeld.

Geconsolideerde winst- en verliesrekening
(x 1000 US dollars, uitgezonderd de nettowinstcijfers per aandeel en overige aandelengegevens)


OMZET
Omzet uit licenties              28.724        28.166
Omzet uit onderhoud en services  10.558         8.821
                                 39.282        36.987
KOSTPRIJS VAN DE OMZET
Kostprijs van de omzet uit licenties1.420         101
Kostprijs van de omzet uit onderhoud en services5.264    4.335
                                 6.684          4.436
BRUTOMARGE                      32.598         32.551
Sales en Marketing              24.555         18.824
Research & Development           5.557          5.641
Algemeen en Administratief       5.740          4.566
                                35.852         29.031
BEDRIJFSRESULTAAT (VERLIES)     (3.254)         3.520
Rentebaten                         467            416
Rentelasten                         (1)             -
Valutawinsten                       74             47
RESULTAAT (VERLIES) VOOR BELASTING(2.714)       3.983
Voorziening voor winstbelasting    594            890
NETTORESULTAAT (VERLIES)        (3.308)         3.093
NETTORESULTAAT (VERLIES) PER AANDEEL
Basis                              (0.47)        0.47
Verwaterd                          (0.46)        0.44
GEMIDDELD AANTAL AANDELEN
Basis                           7.015.609    6.585.709
Verwaterd                       7.266.926    7.011.334


* De kostprijs van de omzet uit licenties in het boekjaar 2001 is inclusief een éénmalige bijzondere last van USD 1,1 miljoen in verband met de schikkingsovereenkomst inzake een octrooirechtelijk geschil.

Neem voor meer informatie contact op met: Europees hoofdkantoor Korte Parallelweg 1
Investor Relations: 3311 JN Dordrecht
Benelux: Financial Dialogue + (31) 20 627 0510 + (31) 78 632 2800 Irma Bergervoet ibergervoet@financialdialogue.com
Paul Vermeij pvermeij@financialdialogue.com
Americas HQ
Buiten Benelux: Weber Shandwick + (44) 20 7905 2479 3340 Peachtree Road NE David Hothersall dhothersall@webershandwick.com Atlanta, GA 30326 Leila Reuter lreuter@webershandwick.com 404/760-1560

Public Relations:
Jenny Beers, jbeers@seagullsw.com info@seagullsw.com SEAGULL, 404-760-1560, Ext. 2204 Web: www.seagullsw.com