Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

06-06-2001

Ultimatum aan medicijnenmaker Yamanouchi

De leden van CNV Chemie en energie bij medicijnenfabrikant Yamanouchi voelen er niets voor hun zwaar bevochten 36-urige werkweek weer in te leveren. Dat is gebleken tijdens ledenvergaderingen, die na het cao-eindbod van de werkgever zijn gehouden. De bond stelt nu een ultimatum aan Yamanouchi, dat op zondag 10 juni om 12.00 uur afloopt. Als het eindbod dan nog niet van tafel is, volgen er volgende week werkonderbrekingen.

Bij Yamanouchi werken zo'n 350 mensen. De helft van hen werkt op kantoor (in Leiderdorp en in Meppel), de andere helft werkt in de productievestiging in Meppel. Die laatste groep werknemers heeft nu ruim twee jaar een 36-urige werkweek. Yamanouchi wil daar echter nu alweer vanaf en wil de werkweek verlengen naar 38 uur.

Voor de leden van CNV Chemie en energie is dat onbespreekbaar. Volgens het eindbod van Yamanouchi kunnen zij straks weliswaar kiezen tussen een 36-urige en een 38-urige werkweek, maar het is een keuze tussen twee kwaden. Werknemers die 36 uur blijven werken, krijgen namelijk een loonsverhoging die fors achterblijft bij de rest (het verschil is ruim 4 procent). Terwijl de werknemers die wel voor een 38-urige werkweek kiezen, daar nauwelijks extra voor betaald krijgen. "Een fatsoenlijke compensatie voor die langere werkweek is Yamanouchi voor het gemak maar even vergeten", zegt vakgroepbestuurder Roel van Riezen.

In het ultimatum eist de bond onder meer een loonsverhoging van 4 procent (in een eenjarige cao) en behoud van de 36-urige werkweek. De acties beginnen op maandag 11 juni met een werkonderbreking van twee uur en worden in de loop van de week verder uitgebreid.

Nadere inlichtingen:

Roel van Riezen, vakgroepbestuurder
0512-583457
Kees de Vos, persvoorlichter
030-6348244