Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=416228



MINBZ: Rusland geeft archieven terug

Ministerie van buitenlandse zaken

Persbericht

Nummer 71

Gezamenlijke persverklaring van de Russische Federatie en het Koninkrijk der Nederlanden

De regering van de Russische Federatie heeft besloten aan Nederland 22 archiefbestanden te restitueren, die ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog naar de Sovjetunie zijn verplaatst en zich nu op het grondgebied van de Russische Federatie bevinden. Dit heeft President Poetin medegedeeld aan Hare Majesteit Koningin Beatrix tijdens hun ontmoeting heden, 5 juni 2001. Koningin Beatrix legt momenteel een Staatsbezoek af aan de Russische Federatie.

De 22 bestanden bevatten archiefmaterialen van verschillende Nederlandse religieuze, pacifistische, socialistische en andere organisaties. Over de herkomst van 9 andere bestanden, waarop de Nederlandse regering eveneens een claim heeft ingediend bij de Russische Federatie, bestaan geen inhoudelijke verschillen van inzicht. Zij zijn ook aan Russische zijde aangemerkt als van Nederlandse herkomst. Er moet echter nog een nadere beschrijving worden gemaakt van het materiaal dat zich in die bestanden bevindt. De Russische en Nederlandse regeringen zijn overeengekomen dat beschrijving van deze materialen en daaropvolgende besluitvorming over de Nederlandse claim in het jaar 2001 afgerond kunnen worden. Het gaat hier om archiefmateriaal van enkele joodse, theosofische, pacifistische, esperantistische, zakelijke en maçonnieke organisaties, evenals van de Vrouwenbeweging.

Nederland heeft zich bereid verklaard de Russische Federatie te compenseren voor de kosten, gemaakt voor het bewaren van de materialen. Ook zal Nederland een bijdrage leveren aan de kosten van het op microfiche zetten van materiaal dat voor de Russische Federatie van historisch belang is.

Nederland heeft daarnaast bereidheid getoond in verband met de Russische wens onderzoek te verrichten naar brieven van Tsaar Nicolaas I, die licht kunnen werpen op het tragische einde van de dichter Poesjkin, de desbetreffende documenten in het archief van het Koninklijk Huis te microficheren.

Over twee andere openstaande vraagstukken van ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog verplaatst culturele kostbaarheden, namelijk de Koenigscollectie en twee schilderijen in de collectie van het Poesjkinmuseum, zijn de regeringen van de Russische Federatie en Nederland in voortdurend overleg. Zij streven naar een spoedige afronding van deze zaken.

Moskou, 6 juni 2001

===