PERSBERICHT


Illegaal software makkelijk en snel te verspreiden via breedband internet

Haarlem, 6 juni 2001 - De komst van breedband-internet maakt het voor consumenten kinderspel om binnen enkele uren voor tienduizenden guldens aan illegale software en de nieuwste bioscoopfilms te downloaden. Het Nederlandse programma 'Kazaa' toont zich daarbij één van de beste hulpmiddelen. In Net Magazine nr. 6 (verschijningsdatum 8 juni a.s.) heeft de redactie bekeken hoe illegale software via het internet wordt verspreid en via welke wegen het mogelijk is om deze software te downloaden.

De makkelijkste methode voor de consument is gebruik te maken van zogenaamde peer-to-peer software. Dankzij peer-to-peer communicatie kunnen gebruikers bestanden onderling rechtstreeks uitwisselen. Het bekende programma Napster werkt op eenzelfde manier.
Rogier Mostert, hoofdredacteur Net Magazine: "Dankzij het Nederlandse peer-to-peer programma Kazaa konden we in een mum van tijd diverse commerciële softwareprogramma's en de nieuwste bioscoopfilms als Hannibal en Traffic downloaden."

Ook de BSA (Business Software Alliance), de organisatie die zich sterk maakt tegen verspreiding en gebruik van illegale software, constateert een sterke toename van de distributie van deze software via het internet. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het groeiende aantal internetgebruikers en het beschikbaar komen van breedband internet, zoals via kabel en ADSL. Tevens is een duidelijke groei te zien van het aantal websites waar je illegale software kunt downloaden.
Kenners verwachten zelfs dat door de komst van breedband internet in 2005 in totaal 66% van de software via internet zal worden verspreid, tegen 12% nu.

Softwarepiraterij op internet is moeilijk te achterhalen en tegen te gaan. Diverse instanties zoals de BSA, Stichting Brein en de opsporingsdienst van Buma/Stemra pleiten dan ook voor verscherpte handhaving van copyrights om het illegale software gebruik tegen te gaan.

Over Net Magazine
Net Magazine, het praktische maandblad voor de internetliefhebber, is het oudste internetmagazine (1994) van Nederland. Net Magazine verschijnt elf keer per jaar en wordt uitgegeven door IDG Communications Nederland.