Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten / Dossier MKZ

Maatregelen MKZ opnieuw versoepeld

6 juni 2001 - Minister Brinkhorst van LNV heeft vandaag de MKZ-maatregelen voor binnen en buiten de toezichtsgebieden verder versoepeld. Zo zijn de exportmogelijkheden verruimd omdat de Europese Commissie dit nu weer toestaat. De compartimenten blijven voor alle zekerheid nog in stand, maar buiten de toezichtsgebieden kunnen de evenhoevigen en hun producten vrij worden verplaatst. Binnen de toezichtsgebieden is onder voorwaarden weer vervoer van dieren tussen bedrijven toegestaan.

Er zijn ook maatregelen die niet worden versoepeld. Verzamelen van evenhoevigen blijft nog grotendeels verboden en er gelden aanvullende beperkingen wanneer er evenhoevigen op een bedrijf zijn aangekomen. Er mogen vanaf de datum van aanvoer dan 30 dagen geen evenhoevigen worden afgevoerd. Ook de reinigings- en ontsmettingsvoorschriften blijven in stand.

Export
Uit heel Nederland - behalve de toezichtsgebieden Oene en Kootwijkerbroek - mogen onder voorwaarden weer levende runderen en varkens voor slacht, fok en gebruiksdoeleinden naar andere Europese lidstaten worden geëxporteerd. Uit compartiment Noord 2 (Overijssel, Utrecht ten oosten van de autosnelweg A-27 en Gelderland boven de Rijn, Waal en Merwede) exclusief de toezichtsgebieden is daarbij alleen export naar een buitenlands slachthuis toegestaan.

Compartimenten
Buiten de toezichtsgebieden geldt nu een nieuwe regeling, waarin de zes compartimenten waarin Nederland is opgedeeld als één compartiment worden beschouwd. De zes compartimenten blijven nog wel bestaan, zodat snel kan worden ingespeeld op onvoorziene omstandigheden. Vervoermiddelen moeten daarom nog wel gestickerd blijven. Vervoer van evenhoevigen en producten van evenhoevigen is weer in heel Nederland mogelijk. Vanwege de exportbeperkingen is het nog wel verboden om runderen en varkens die niet zijn bestemd voor de slacht te vervoeren vanuit compartiment Noord 2.

Verzamelen
Verzamelen van evenhoevigen blijft nog grotendeels verboden. Er zijn uitzonderingen. Runderverzamelcentra mogen bijvoorbeeld alleen dieren voor de export bijeenbrengen en dan alleen drachtige vaarzen en slachtrunderen ouder dan een jaar. Die twee categorieën moeten dan wel gescheiden van elkaar worden verzameld. Runderen ouder dan een jaar en varkens mogen ook op een wagen worden verzameld, wanneer ze maar naar één slachthuis of één bedrijf gaan. De erkende exportverzamelcentra voor varkens kunnen vanaf vandaag weer normaal functioneren.

Vervoer binnen toezichtsgebied
Binnen de toezichtsgebieden mogen nu onder voorwaarden alle evenhoevige dieren vervoerd worden tussen bedrijven binnen een gebied. Alleen evenhoevigen die voorzien zijn van een oormerk mogen vervoerd worden. Transporten moeten vooraf gemeld worden. Vanuit heel Nederland mogen kalveren en varkens onder voorwaarden naar een aangewezen slachthuis in toezichtsgebied Oene. Bij het vervoer van destructiemateriaal gelden alleen nog beperkingen voor het transport van gespecificeerd hoog-risicomateriaal.

Nadere informatie is beschikbaar in het Dossier MKZ.