Universiteit Maastricht
Persbericht
05.06.2001
032

Voor vernieuwing probleem gestuurd onderwijs
Wynand Wijnen Prijs toegekend aan de Saxion Hogeschool Enschede

De Wynand Wijnen Prijs 2001 is toegekend aan de Saxion Hogeschool Enschede. Saxion krijgt de prijs voor de creatieve en verfrissende manier waarop het probleem gestuurd onderwijs (pgo) binnen de nieuwe managementopleiding Small Business & Retail Management vorm is gegeven.

De jury heeft bijzondere waardering voor de wijze waarop de HBO-studenten (vak)specifieke en complexe vaardigheden worden aangeleerd en voor de mate waarin zelfsturing daarin een rol speelt. Ook is veel lof voor de aanpassing van het toetsprogramma, die door de jury als creatief en innoverend wordt betiteld. Het bekroonde onderwijsconcept is naar de mening van de jury een schoolvoorbeeld - nu in klassieke zin - van het feit dat pgo in een nog krachtiger leeromgeving kan evolueren.

De Wynand Wijnen prijs bestaat uit een oorkonde, een kunstwerk en een geldbedrag van 25-duizend gulden. Naast Saxion waren ook de Faculteit der Managementwetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Divisie Zorg en Welzijn van het ROC Zadkine Rotterdam genomineerd. De prijs wordt op woensdag 6 juni a.s. uitgereikt tijdens het lustrumsymposium over het pgo ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Universiteit Maastricht.

De prijs is genoemd naar thans emeritus hoogleraar Wynand Wijnen, die in Maastricht aan de wieg heeft gestaan van het pgo - de onderwijsaanpak gebaseerd op kleinschaligheid en zelfleerzaamheid waarmee de UM de afgelopen 25 jaar in binnen- en buitenland naam heeft gemaakt. Wijnen is tevens een van de juryleden die de prijs om de twee jaar toekent als waardering voor een bijzondere bijdrage die is geleverd aan onderwijsvernieuwing. Het thema wordt bepaald door de actualiteit; in 1999 was het thema het Studiehuis. Het thema voor de prijs van nu is innovatie in het PGO, vooral voor die ontwikkelactiviteiten die het klassieke PGO verder hebben gebracht.

Noot voor de pers
Zie voor het programma van het lustrumsymposium:
www.bureau.unimaas.nl/lustrumsymposium.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612.
Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.