wo 06-06-01 BEHEER VAN HET VOEDSELWEB OP BOERDERIJEN
tijd 13:30 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie ir. F.W. Smeding
titel Steps towards food web management on farms
promotor(en): prof.dr.ir. E.A. Goewie (maatschappelijke aspecten van de biologische
landbouw)
prof.dr.ir. A.H.C. van Bruggen (biologische bedrijfssystemen)
(co)promotor(en): dr. W. Joenje (gewas- en onkruidecologie)
informatie: Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Intensivering van de landbouw heeft geleid tot een achteruitgang in de diversiteit en
aantallen van wilde dieren en planten in landbouwgebieden. Dit verlies aan
biodiversiteit heeft nadelen voor zowel economie als natuurbescherming. Frans Smeding
heeft - uitgaande van een voedselweb-benadering - drie groeiseizoenen onderzoek
verricht aan vegetaties, ongewervelden, vogels en bedrijfskenmerken op in totaal 17
biologische akkerbouwbedrijven. Vliegjes en muggen (detritivoren) waren op lang
omgeschakelde bedrijven met een extensieve vruchtwisseling relatief talrijk.
Herbivoren zijn echter het talrijkst op pas omgeschakelde bedrijven met een weelderig
gewas. Terwijl typische plaag-herbivoren (bladluizen) de hoogste dichtheden hebben op
lang omgeschakelde bedrijven met een intensieve vruchtwisseling. Laat maaien van
slootkanten bevordert de dichtheid en diversiteit van ongewervelden. De aanvoer van
voedselbronnen van onderaf in het voedselweb blijkt niet alleen bepalend zijn voor de
biodiversiteit. Ook terugkoppelingen van boven uit het voedselweb (predatie) zijn
belangrijk. Op basis van de veldgegevens en literatuur is een topologisch voedselweb
opgesteld, dat inzicht geeft in de effecten van beheer en inrichting van het
landbouwbedrijf op het voedselweb. Het kan daarmee behulpzaam zijn bij het ontwerpen
van biodiverse agroecosystemen.