Gemeente Zwolle

Wijkbewoners denken mee over
inrichting Duurzaam Veilig Zwolle Zuid Datum uitgave: 28-05-2001 Op woensdag 6 juni is er een inloopbijeenkomst in het SIO gebouw. De inwoners van Zwolle Zuid kunnen dan kennis nemen van de plannen rond de invoering van verkeersmaateregelen in hun wijk en hierover hun mening geven.

Onderwerp :Verkeer en vervoer

Op woensdag 6 juni aanstaande is er in wijkcentrum SIO aan de Thorbeckelaan een inloopbijeenkomst in het kader van Duurzaam Veilig Zwolle Zuid. De bijeenkomst duurt van 16.00 tot 18.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en is bedoeld voor bewoners van Zwolle Zuid. Zijn kunnen zien welke maatregelen de gemeente wil nemen om van Zwolle Zuid een 30 kilometer-gebied te maken. Bovendien hebben wijkbewoners de gelegenheid om vragen te stellen en om hun (schriftelijke) reactie te geven op de plannen.

Inbreng van bewoners
In het kader van het landelijke project Duurzaam Veilig wordt Zwolle Zuid ingericht als 30 kilometerzone. Naast het plaatsen van borden treft de gemeente extra maatregelen om de snelheid van het verkeer te verlagen en sluipverkeer zoveel mogelijk uit de wijk te weren. Om de wijkbewoners zoveel mogelijk bij het maken van de plannen te betrekken heeft de gemeente twee werkgroepen in het leven geroepen. Voor het westelijke deel van Zwolle Zuid hebben zich ongeveer 30 buurtbewoners aangemeld voor de werkgroep, voor het oostelijke deel ongeveer 20. De twee werkgroepen zijn sinds oktober 2000 bezig geweest met het opstellen van een plan voor de verkeersveiligheid in Zwolle Zuid.
Tijdens de bijeenkomsten van de werkgroep hebben de bewoners een actieve bijdrage geleverd. Het plan is in belangrijke mate gemaakt voor en door bewoners zelf!

Werkgroepbijeenkomsten
De werkgroepen hebben in eerste instantie in beeld gebracht welke verkeersveiligheidsproblemen er in Zwolle Zuid zijn en welke oorzaken die hebben. Veel buurtbewoners noemden als problemen: teveel verkeer, te hard rijden, onoverzichtelijke situaties etc. Vervolgens hebben de werkgroepleden zelf aangegeven welke problemen naar hun mening het ernstigst zijn en zo snel mogelijk aangepakt moeten worden. In onderling overleg is de urgentie van de geconstateerde problemen bepaald. Achterliggende gedachte hierbij was dat het maatregelenbudget beperkt is (circa fl. 540.000,--). Dat betekent dus dat niet elk probleem direct kan worden opgelost.
Op basis van die besprekingen heeft de gemeente voor veel genoemde problemen maatregelen bedacht. Het gaat daarbij veelal om snelheidsremmende maatregelen als drempels, overrijdbare middengeleiders op routes waar de bus rijdt, wegversmallingen en sluisjes en maatregelen waarbij voorrangsituaties wijzigen ten gunste van de fietser.
Deze voorstellen zijn vervolgens weer met de werkgroepen besproken. Tevens werden de werkgroepleden direct deelgenoot gemaakt van twee problemen: ten eerste waren de kosten van de maatregelen hoger dan het budget en ten tweede moest er op veel routes bij het nemen van maatregelen rekening gehouden worden met het feit dat er een bus rijdt. Door de kosten moesten prioriteiten worden aangegeven in de maatregelen. De basis hiervoor was natuurlijk al gelegd in de eerste bijeenkomst. Het aangeven van prioriteiten leidde soms tot pittige discussies, maar uiteindelijk ligt er nu een pakket aan maatregelen dat ieders instemming heeft.

Na de werkgroepbijeenkomsten zijn de voorgestelde maatregelen ook met vervoerbedrijf Connexxion besproken en op een aantal punten aangepast. Daarnaast heeft de gemeente Zwolle prioriteiten aangegeven om binnen het budget te blijven. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de bewoners en met punten die noodzakelijkerwijs in het kader van de verkeersveiligheid aangepakt moeten worden.

Inloopbijeenkomst
De gemeente Zwolle biedt nu alle inwoners van Zwolle Zuid de gelegenheid om een reactie te geven op de te treffen maatregelen. Hiervoor organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst in wijkcentrum SIO (Thorbeckelaan) op woensdag 6 juni as. De inloopbijeenkomst duurt van 16.00-18.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst kunnen de wijkbewoners zien welke werkwijze is gevolgd en zijn de voorgestelde maatregelen op kaarten weergegeven. De wijkbewoners hebben de gelegenheid om vragen te stellen. Daarnaast kunnen zijn hun mening te geven over de voorgestelde maatregelen. Hiervoor zijn speciale reactieformulieren beschikbaar.

Inspraakperiode
De ontwerp-maatregelenkaart ligt vanaf 6 juni gedurende vier weken ter inzage in de gemeentewinkel en bij het Wijkservicepunt Zuid (Ministerlaan 197) tegelijk met het voornemen voor de te nemen verkeersbesluiten. De opmerkingen die op 6 juni en gedurende de inspraakperiode worden gemaakt, worden verwerkt in een voorstel. Dit voorstel wordt ter vaststelling aan het college van B&W aangeboden. Na de behandeling in het college van B&W bestaat de mogelijkheid gedurende zes weken een bezwaarschrift in te dienen tegen het genomen verkeersbesluit.

Bron: Afd. Communicatie Datum van 28-05-2001 tot 07-06-2001