Gemeente Ede

Landelijke test van alarmnetwerk op 6 juni

Wat u moet doen als de sirene gaat

Op woensdag 6 juni om 12.00 uur s middags worden in Nederland de sirenes getest. Dit gebeurt ook in de gemeente Ede. Het gaat in dit geval om een test; u hoeft geen actie te ondernemen. Wel is het aan te bevelen deze informatie te lezen, zodat u weet wat u moet doen als u de sirene op een ander moment meerdere malen achter elkaar hoort loeien en er echt alarm is.

Jaarlijks oefenalarm

In onze gemeente staan tientallen sirenes opgesteld die ons waarschuwen wanneer er iets ernstigs gebeurt. De alarmcentrale van de brandweer kan dit sirenenetwerk naar behoefte aansturen. Er kunnen sirenes voor bepaalde gebieden worden ingeschakeld, terwijl andere stil blijven. Zulke sirenes zijn er ook in de buurgemeenten en elders in het land. Een keer per jaar op de eerste woensdag in juni worden ze getest. In 1998 was er voor de eerste keer zon luid oefenalarm. Vorig jaar verviel de test door de vuurwerkramp in Enschede. Volgende week woensdag rond het middaguur hoort u het oefenalarm weer. Nogmaals, u hoeft zich dan (6 juni om 12.00 uur) niet ongerust te maken.

Ga direct naar binnen

Als u de alarmsirenes op een andere dag of een ander tijdstip vaker achter elkaar hoort loeien, moet u wel in actie komen. Er is dan beslist iets aan de hand; er is dan sprake van alarm. Het is goed om te weten wat u dan moet doen. Als u de sirene hoort, moet u zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen gaan. Dat kan een huis zijn, maar ook een winkel, kantoor of bedrijf. Dat geldt voor iedereen, ook als u buiten aan het werk bent of onderweg in de auto. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Mensen die bij u aanbellen, moet u de gelegenheid geven te schuilen. Waarschuw bovendien mensen die de sirene niet opmerken.

Sluit deuren en ramen

Ga bij een sirenealarm dus zo snel mogelijk naar binnen of blijf binnen. Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen. Ook ventilatiesystemen en luchtroosters kunt u beter buiten werking stellen.

Zet radio of tv aan

Informatie en nadere instructies krijgt u in het geval van een ramp of calamiteit via uw regionale radio- of televisiezender. In de gemeente Ede is Omroep Gelderland de rampenzender. Zet dus de radio of de televisie aan. Zorg ervoor dat u de zender altijd kunt vinden. Afstemmen op Radio Gelderland lukt in de gemeente Ede via de kabelfrequentie 103.3 en de FM-etherfrequentie 103.5 MHz. De televisiezender van Omroep Gelderland zendt in de gemeente Ede uit via kanaal 8 / frequentie 196,25 op het UPC-kabelnet.

Indien dat mogelijk is, zullen berichten en aanwijzingen ook via de kabelkrant van BDU-EdeStadTV gegeven worden (kanaal 12, frequentie 224,25).

Zo min mogelijk telefoneren

Ook kunt u gewaarschuwd worden door een rondrijdende geluidswagen. In dat geval moet u de aanwijzingen van de autoriteiten opvolgen. Het is niet zinvol om het alarmnummer 112 of de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst te bellen. Daardoor kunnen hun telefooncentrales overbelast raken, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het op gang komen van de hulpverlening.

Ontruiming of evacuatie

Het kan voorkomen dat u om veiligheidsredenen uw huis of pand moet verlaten. U hoort dit dan via de media, de autoriteiten of een rondrijdende geluidswagen. Ook hoort u welk vervoermiddel u kunt gebruiken. Als u vertrekt, sluit u eerst gas, water en licht af en neemt u alleen de hoognodige zaken mee. Ook is het raadzaam te controleren of de buren van de evacuatie of ontruiming op de hoogte zijn. Als u met eigen vervoer gaat, dient u zoveel mogelijk anderen mee te nemen. Gaat u met het openbaar vervoer, dan hoort u waar de opstapplaatsen zijn. Voor hulpbehoevenden, ouderen en scholieren wordt speciaal vervoer geregeld.

Informatie

Een aantal jaren geleden is informatie over de rampenbestrijding verspreid. Er zijn folders en informatiekaarten die precies vermelden wat u moet doen als de sirene gaat. Als u hierover niet (meer) beschikt, kunt u nieuw informatiemateriaal gratis afhalen bij alle gemeentelijke loketten. Deze folders zijn voorradig in het raadhuis ingang Bergstraat 4 en/of ingang Centrum aan het Raadhuisplein, het stadskantoor 'De Doelen', het gebouw van Werk en Zorg aan de Telefoonweg, en de dependances in de Rabobank in Bennekom en de Rabobank in Lunteren. Als u het Gemeentelijk infocentrum belt (0318) 68 02 10 of uw verzoek voorzien van naam en adres doorgeeft via Internet (www.ede.nl), krijgt u folder, sticker en informatiekaart thuisgestuurd. Inmiddels is Postbus 51 met een landelijke campagne bezig om uw aandacht te vragen voor de sirenetest en voor de informatie wat te doen als er een echte ramp gebeurt.



Ede, 30 mei 2001