Gemeente Maassluis

30-5-2001

Getijklok bij Nationaal Sleepvaart Museum

Aan de muur van het Nationaal Sleepvaart Museum aan de Haven te Maassluis wordt woensdag 6 juni om 15.00 uur de "Getijklok Maassluis" onthuld. Deze onthulling zal plaatsvinden door de heren P. Hoogenraad, wethouder van Culturele Zaken te Maassluis en de heer L. Timmermans, voorzitter van de Stichting Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis.

Deze aanwinst voor Maassluis, die al enige tijd te bewonderen is aan de gevel van het Sleepvaartmuseum, is mogelijk gemaakt door financiële steun van de Gemeente Maassluis en in belangrijke mate door het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. De getijklok is gemaakt door de heer Jacob Venker uit Sint Anthonis. De voorbereiding en plaatsing van de klok is geschied in goede samenwerking tussen de heer Venker, de gemeente Maassluis en het Nationaal Sleepvaart Museum. Een getijklok is altijd custom-made en dus helemaal toegespitst op de specifieke wensen van de opdrachtgever. Uiteraard ook deze getijklok in Maassluis. De heer Venker, werkzaam voor het ingenieursbureau MESA uit Sint Anthonis, maakte bij de vervaardiging van deze klok gebruik van hoogwaardige materialen, zoals roestvrijstaal voor de wijzerplaat (met een diameter van 110 cm). De wijzer en de Romeinse cijfers zijn van bladgoud en heldere kleuren, zodat er een fraai product tot stand is gekomen De getijklok is absoluut een verfraaiing van de museumgevel. In onderling overleg met bestuurders en autoriteiten is de getijklok volkomen aangepast aan de plaatselijke vereisten en omstandigheden.

In het museum hangt in de oude burgemeesterskamer de "schaduw-getijklok" als afgeleide van die aan de gevel. Omdat het eb- en vloedgetij een buitengewoon gecompliceerd samenspel van golven inhoudt, vergt de simulatie daarvan een al even ingewikkelde rekenpartij. Ouderwetse mechanische uurwerken kunnen dat niet bijbenen en vertonen daarom regelmatig afwijkingen van wel twee uur met de werkelijkheid. Het uurwerk van de getijklok wordt echter aangestuurd door een PC. Die draait, stand-alone, op eigen software. Daardoor kan het geheel continu perfect synchroon lopen met de officiële getijtafels van Rijkswaterstaat die het astronomisch getij weergeven, theoretisch tot oneindig ver in de toekomst. Deze in ons eigen land ontwikkelde getijklok van Jacob Venker uit Sint Anthonis is hiermee het nauwkeurigste getijdenuurwerk ter wereld. Een bord in de stijl van de bekende ANWB-borden geeft bij de getijklok een uitleg hoe men de verschillende getijden af kan lezen. Ook op Internet is informatie te vinden over deze getijklok:
http://home.hccnet.nl/j.venker/maassluis.htm