NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht NVB Symposium Stedelijke Herstructurering
Blauwdruk voor samenwerking
Datum: Voorburg, 1 juni 2001

Op woensdag 6 juni 2001 organiseert NVB - Vereniging voor projectontwikkelaars, in Hotel Figi te Zeist, het symposium Stedelijke Herstructurering; een blauwdruk voor samenwerking. Dit symposium staat in het teken van samenwerking tussen projectontwikkelaars, overheid en corporaties. Tijdens dit symposium presenteert NVB de resultaten van een onderzoek dat door de Hanzehogeschool uit Groningen is verricht naar de samenwerking tussen projectontwikkelaars, gemeenten en woningcorporaties in de stedelijke herstructurering.

Conclusie van het onderzoek is dat er nog steeds duidelijke vooroordelen ten opzichte van elkaar bestaan. Zo worden ontwikkelaars vaak gezien als zakkenvullers, ambtenaren zouden lui zijn en corporaties uit de tijd. Misverstanden die een constructieve samenwerking in de weg kunnen staan. NVB vindt het daarom belangrijk deze karikatuurvorming te doorbeken en organiseert bovengenoemd symposium.

Leegstand en verpaupering dreigen in bepaalde naoorlogse wijken, eens de trots van de wederopbouw. De woningen met relatief veel kleine kamertjes en een keuken waar nét een ijskast in kan, en waar magnetron en diepvries in continu gevecht lijken om de schaarse ruimte. Deze woningen zijn uit de gratie. De verpaupering tast ook de directe woonomgeving aan. De sociale stijgers, die behoefte hebben aan meer ruimte en meer comfort, trekken uit de wijk weg. Hierdoor ontstaat een opeenstapeling van de problemen. Henk van Harssel, voorzitter van NVB: Iedereen is het er over eens: herstructurering moet! Maar hoe? En ook: met wie? En vooral: hoe werk je het beste samen? Stedelijke herstructurering heeft alles in zich om een groeimarkt te worden. Maar zijn wel aan de juiste voorwaarden voldaan? Dit zijn belangrijke kernvragen tijdens het symposium.

Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek voor NVB en haar leden is dat gemeenten en corporaties het liefste samen willen werken met een middelgrote ontwikkelaar/bouwer met regionale binding. Deze uitkomst is een bevestiging van de visie van NVB: namelijk dat de stedelijke markt niet interessant is voor grote, volgens divisiestructuur georganiseerde concerns. Deze bedrijven werken vaak te veel op afstand, waardoor de betrokkenheid, dus zeg maar het gevoel met de wijk ontbreekt. Kennis van steden en stadsbewoners is cruciaal.

Het programma start om 14.00 uur
met de presentatie van de resultaten van het onderzoek. Nadat diverse vertegenwoordigers een visie hebben gegeven op het thema volgt een forumdiscussie die rond 17.00 uur wordt afgesloten.

Het symposium richt zich op decisionmakers en staffunctionarissen die actief zijn bij gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars en andere bij de stedelijke herstructurering betrokken disciplines.




Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met NVB Vereniging voor projectontwikkelaars, drs. N. Rietdijk, telefoon 070 386 02 04 of
(06 53 43 43 62), e-mailadres info@nvb-bouw.nl. Wij vragen u, uw komst met gebruikmaking van het aanmeldingsformulier aan ons te melden. De toegang voor de pers is op vertoon van een perskaart gratis.