Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Nederlandse bijdrage vredesmissie Cyprus beëindigd

06-06-2001

Persbericht Ministerie van Defensie DV/PB65

Met het strijken van de vlag wordt vandaag de Nederlandse bijdrage aan de vredesmissie United Nations Forces in Cyprus (UNFICYP) officieel beëindigd. Morgen keren de laatste deelnemende militairen van de Koninklijke Landmacht terug naar Nederland.

Nederland heeft sinds juni 1998 een compagnie van circa 100 man op Cyprus ingezet ten behoeve van de VN-missie. De compagnie maakte deel uit van het Britse UNFICYP-contingent en werd ingezet in en bij Nicosia in de centraal gelegen Britse sector, waar ook het hoofdkwartier van de missie is gevestigd. De taak van de Nederlanders bestond uit het toezicht houden op het bestand dat in 1974 tussen Griekenland en Turkije is afgekondigd. In totaal zijn er de afgelopen drie jaar zes Nederlandse UNFICYP-rotaties geweest. De laatste rotatie bestond uit militairen van de 12 Pantserluchtdoel-artilleriebatterij uit Ede.
Onlangs ontving de Nederlandse contingentscommandant uit handen van de Nepalese UNFICYP-commandant, generaal-majoor Rana, een tevredenheidsbetuiging voor de gehele Nederlandse inzet.

De Nederlanders worden afgelost door militairen van het Verenigd Koninkrijk. In totaal bestaat UNFICYP uit ruim 1200 militairen en 30 civiele politiewaarnemers afkomstig van Britse, Argentijnse en Oostenrijkse eenheden.

De landmachtmilitairen komen donderdag 7 juni om 15.10 uur op Eindhoven aan.