TT Circuit Assen, 6 juni 2001

Persbericht Gauloises Dutch TT



Gauloises Dutch TT Assen:

Race der Kampioenen!

De wegrace Grand Prix van Nederland, de al méér dan 75 jaar legendarische TT van Assen, gaat de komende jaren als de GAULOISES DUTCH TT door het leven. Vloeitjesgigant Rizla+ blijft op het TT Circuit Assen, maar het van oorsprong Franse merk Gauloises adopteert het sinds jaar en dag grootste ééndaagse sportevenement van Nederland, waarmee het TT Circuit Assen een nieuwe strategische partner aan haar zijde heeft. Gauloises zorgt voor een extra financiële impuls, die absoluut noodzakelijk is om de 3e bouwfase (die in september van start gaat) en de andere toekomstplannen van het TT Circuit Assen verder gestalte te kunnen geven , meldde TT-voorzitter Jos Vaessen, tijdens de druk bezochte persconferentie van de 71e Dutch TT. Op de achtergrond klonk het geluid van de voorbij racende Grand Prix-machines, die op het TT Circuit Assen hun jaarlijkse test afwerkten. Onder hen natuurlijk Neerlands troef Jurgen van den Goorbergh, die vorig jaar de ruim 100.000 bezoekers in extase bracht door in de 1e ronde van de 500cc race als raceleider langs de volgepakte tribunes bij start en finish te komen. Gezien het verloop van de eerste races van het seizoen, belooft het in Assen in alle drie Grand Prix-klassen een schitterende Dutch TT te worden, die je absoluut niet mag missen. Vooral als je weet dat er naast de drie ongelofelijk spannende GP klassen 125cc, 250cc en 500cc, wederom een drietal races voor het Europees Kampioenschap aan het race-programma zijn toegevoegd.

Race der kampioenen

De 500cc klasse is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware Race der Kampioenen. Dit seizoen komen er in de Koningsklasse maar liefst zeven wereldkampioenen aan de start, die samen goed zijn voor 15 wereldtitels. Max Biaggi (4), Loris Capirossi (3), Valentino Rossi (2), Haruchika Aoki (2), Alex Crivillé (2), Kenny Roberts en Olivier Jacque pakten allemaal al eens eerder het mondiale goud. Maar met de TT-winnaar van vorig jaar, Alex Barros, Garry McCoy, Norick Abe en Shinya Nakano strijden er op zaterdag 30 juni méér dan 10 potentiële kandidaten mee om de overwinning tijdens de 71e Gauloises Dutch TT, waaronder ook Jurgen van den Goorbergh. De Flying Dutchman stapte dit jaar over naar het Proton KR3 team van Kenny Roberts, maar heeft Vrouwe Fortuna nog niet vaak achter op zijn zitje gehad. De snelle Brabantse coureur stuurde de 3 cilinder Proton naar betere resultaten dan iedere rijder die vóór hem op de Proton zat, maar wegliggingsproblemen in Jerez en een onwillige koppeling tijdens de verregende Mugello GP, zijn er de oorzaak van dat Jurgen s beste seizoensprestatie tot nu toe bij een 9e plaats in Le Mans is blijven steken. Maar met de twee testdagen op het TT Circuit Assen, waar Van den Goorbergh nuttige testkilometers voor de machine en alvast veel afstellinggegevens voor de TT-races kan vergaren, wordt voor de Gauloises Dutch TT binnen het team en door al zijn fans op de speciale Jurgen van den Goorbergh-tribune stiekem op een verbetering van zijn beste score gerekend.

Publiekslieveling Valentino (The Doctor) Rossi domineerde de eerste 3 GP s maar zag in de laatste twee Grands Prix Biaggi en regenmeester Barros met de bij een overwinning behorende 25 WK-punten aan de haal gaan. Na de 125cc en 250cc wereldtitel heb ik mijn zinnen gezet op het 500cc wereldkampioenschap , meldt Il Dottore Rossi (22). De Honda is bij alle GP s goed voor een podiumplaats, maar dan mag ik niet meer van die fouten maken als in Mugello. Daarbij is de machine betrouwbaar. Maar Rossi is er zeker van dat hij het hele seizoen, en zeker tijdens de 71e Gauloises Dutch TT, de hete adem van de concurrentie in z n nek zal voelen. Zijn landgenoot en aartsrivaal Max Biaggi voorop, gevolgd door Loris Capirossi, Norick Abe, Alex Barros, Alex Crivillé en Gauloises-rijder Shinya Nakano.

Van den Goorbergh en Veneman

Naast het Oranje-talent Jurgen van den Goorbergh, strijd dit seizoen ook DeeCee Jeans coureur Barry Veneman (24) op het hoogste Grand Prix-niveau mee. Dit debuutjaar in de 500cc is een heel zwaar, maar leerzaam jaar. Ik focus me op een goede klassering, maar ben van de omstandigheden en de concurrentie afhankelijk of ik net als in Le Mans weer een paar WK-punten kan pakken , aldus de Dalfsenaar, die via het jeugdteam van DeeCee Jeans naar de GP s is doorgestroomd. De onvoorwaarlijke steun van het altijd uitzinnige publiek zal zowel Van den Goorbergh als Veneman nét dat extra zetje in de rug geven, om voor eigen publiek een topprestatie neer te zetten.

Katja Pönsgen verrassende dame in 250cc GP s

In de 250cc klasse nemen drie wereldkampioen het tegen elkaar op. Emilio Alzamora, Roberto Locatelli en Tetsuya Harada waren in het verleden al goed voor het wereldgoud in de 125cc of 250cc klasse, maar hebben het in het huidige Grand Prix-seizoen hun handen vol aan de Japanner Daijiro Katoh. Melandri, Locatelli en Rolfo vormen het Italiaanse Aprilia trio dat Harada de nodige back-up moet geven, maar hebben nog alle mogelijkheden om zelf een succesvolle greep naar de wereldtitel te doen. De Duitse Katja Pönsgen, de enige dame in de WK-strijd, zal zich in Assen niet tussen de kopmannen kunnen nestelen, maar deed in Mugello goede zaken, door als eerste vrouwelijke coureur WK-punten in de 250cc GP-klasse te scoren. De Nederlandse wildcards zijn naar Arnold Litjens, Jarno Boesveld en Gert Pieper gegaan, waarbij Litjens zijn 17e plaats uit de natte TT van vorig jaar hoopt te evenaren.

Close racing in de 125cc klasse

Traditiegetrouw staat de 125cc klasse garant vo0or een gezond portie close racing. De tengere coureurs uit de lichtste klasse geven elkaar geen duimbreed toe, hetgeen ook uit de WK-tussenstand is af te lijden. Bij de top 5 bevinden zich maar liefst vier verschillende motormerken, terwijl de eerste vijf GP s ook nog eens naar 4 verschillende rijders, Azuma (2x), Ui, Poggiali en Ueda is gegaan. Een ongemeen felle strijd, waar in de titelstrijd zelfs na de Dutch TT nog veel kan gebeuren. De wildcards in de 125cc klasse wees de KNMV toe aan Patrick Lakerveld (Wijk en Aalburg), Wilhelm van Leeuwen (Heerde), Ronnie Timmer (Schelluinen) en Adri den Bekker (Oss), waarvan de eerste drie tijdens de vorige Dutch TT goed waren voor een 17e, 20e en 22e klassering.

Janssen titelkandidaat in EK 250cc

In de 250cc EK-klasse heeft Jarno Janssen (Helenaveen) maar één doel voor ogen. Europees Kampioen worden en zo voor 2002 weer een start in de GP s afdwingen , meldt Janssen luidt en duidelijk. In de laatste EK-race miste ik de overwinning door een losgeraakt slangetje, maar in Rijeka (10 juni) en in Assen tijdens de Dutch TT ga ik voor de overwinning. Het zijn circuits die me goed liggen en zeker hier op het TT Circuit Assen moet ik mijn thuisvoordeel kunnen benutten , aldus de momenteel op de 2e plaats in de EK-tussenstand prijkende Janssen, die met Henk van de Lagemaat (7e), Arno Visscher (20e) en Rob Filart (26e) een aantaal waardige Nederlandse collega s in het 250cc EK heeft. Jaap Hoogeveen, Jan Blok en Hans Smees, Marc Geenen en André Bouwmeester completeren de 9 KNMV-rijders die in het 250cc EK de driekleur hoog zullen gaan houden. In het EK Supersport komen maar liefst 12 Nederlandse rijders aan de start (Torleif Hartelman, Harry van Beek, Wim Theunissen, Mile Pajic, Leon Tijssen, René Winkel, John Bakker, Evert Noteboom, Marc van den Bulk, Kyro Verstraeten, Erik van Loon en Michel van Kleef). Met een 5e en een 10e plaats staat Torleif Hartelman momenteel op een fraaie 9e plaats in de EK-stand na 3 races, terwijl Harry van Beek (22e in de EK-stand) in 2000 het erepodium op Assen beklom met een 3e plaats.

Stijgende populariteit

Assen is voor vele honderdduizenden motorsportliefhebbers het motormekka van Europa, en de Gauloises Dutch TT vormt voor alle Grand Prix-coureurs dé race van het seizoen, die maar al te vaak als scherprechter heeft gefungeerd. De groeiende populariteit van de motor Grands Prix in eigen land en ook ver daar buiten, levert dit jaar in alle GP s een groter aantal bezoekers op, en naar verwachting zullen er dit jaar wederom méér dan 100.000 bezoekers het 6 km lange circuit omzomen. Want traditie speelt een belangrijke rol. Als 75 jaar prijkt de Dutch TT tijdens het laatste weekeinde in juni op de kalender. Voor duizenden dagjesmensen en tienduizenden wegracefans vormt de TT van Assen al jaren een zelfde belangrijk punt op de kalender als de Kerstmis en Pasen. Daarbij zorgen de organisatoren in Assen al jaren lang voor een aantrekkelijk bijprogramma. Dit jaar worden er totaal 6 races afgewikkeld. Naast de Grand Prix-races in de 125, 250 en 500cc staan er ook drie races voor het Europees Kampioenschap (125cc, 250cc en Supersport) op het programma. Op donderdagavond trainen de EK-klassen en vrijdagnamiddag wordt de beslissende 2e trainingsdag voor de heren GP-coureurs afgesloten met de EK 125cc race om 17.45 uur.

6 Top-acts voor 6 tientjes

Nergens ter wereld kan het publiek op de tribunes en taluds van zo dichtbij van de stuurmanskunsten van de Grand Prix-coureurs genieten als in Assen. Dat schept een perfecte band tussen de coureurs en het honderdduizend-koppige publiek, waarvan er vaak al meer dan 40.000 de twee trainingsdagen bezoeken. Daarnaast zorgen s werelds beste race-asfalt en de schuin omhoog oplopende bochten steevast voor de meest spectaculaire en spannende races van het seizoen. De uiterst billijke entreeprijzen, een toegangskaart voor een hele dag spektakel is er al voor ' 60,-, vormen een ander pluspunt in de succesformule van de Gauloises Dutch TT, waar door de Koninklijke Landmacht tijdens de TT-dag voor een spectaculaire 6e top-act gezorgd zal worden. Het grote scala aan randactiviteiten, waaronder de beroemde TT-nacht (vrijdagavond) met tal van attracties, een grote kermis en optredens van tientallen bands op verschillende podia in de binnenstad van Assen, maken het fenomeen Gauloises Dutch TT compleet en zorgen mede door de TV-registratie in 208 landen over de hele wereld voor een bekendheid tot ver buiten de landsgrenzen.

Gauloises actief in snelheidssporten

Gauloises sponsort naast de Dutch TT ook twee 500cc teams, het Gauloises Yamaha team met Shinya Nakano en 250cc wereldkampioen Olivier Jacque, en het Red Bull-Gauloises Yamaha team met Garry McCoy en Noriyuki Haga. Daarnaast zijn de Galliërs , zoals de letterlijke vertaling van Gauloises luidt, met de Dutch TT een 3e Grand Prix (na Zuid Afrika en Tsjechië) in huis gehaald, en hebben ze al een jarenlange betrokkenheid bij rally s als Parijs-Dakar, zijn ze sponsor bij diverse Formule 1 races.


Bijgaand treft u als WORD attachment:


-TT Tips

-Persbericht TT tentoonstelling in Drents Museum
Alle deelnemerslijsten en overige berichtgeving kunt u downloaden van de website van het TT Circuit Assen www.tt-assen.com onder de button PERSINFO

Voor copyright vrij beeldmateriaal, kunt u zich wenden tot:

TT Circuit Assen
Willem Lute (Press Officer, Marketing & PR)

Postbus (PO Box) 150
NL-9400 AD Assen
Netherlands

Tel. +31-(0)592 - 380 380
Fax +31-(0)592 - 356 911

E-mail w.lute@tt-assen.com Website www.tt-assen.com