Universiteit van Nijenrode
PERSBERICHT

Geen crisis maar daden: werken aan de toekomst

Het wordt een bekend verschijnsel: de agrarische sector wordt van tijd tot getrakteerd op een crisis. Hoewel de neiging bestaat om te kijken naar waar het slecht gaat, is het veel interessanter om te ontdekken dat zich nu twee andere verschijnselen voordoen, nl.:
* een aantal ondernemingen weten de crisis wonderwel te doorstaan - sommige gaan zelfs beter draaien;
* er ontstaan nieuwe activiteiten die de kiem vormen voor nieuwe succesvolle ondernemingen. Kennelijk doen crisissituaties een appèl op bepaalde ondernemersvaardigheden die anders niet zo opvallen: het bouwen van een intrinsiek sterke onderneming en het vermogen om innovatief en flexibel te zijn. Ondernemers mogen hun toekomst niet meer van geluk of toevalligheden laten afhangen.

Dit besef was de reden voor Agramanagement en Universiteit Nyenrode om samen een leergang te ontwikkelen voor ondernemers in de agrosector: Grensverleggend Ondernemen. Ondernemers leren kritisch te kijken naar de ontwikkeling van hun omgeving, hun markt, de consument en hoe hun bedrijfsvoering zich daarmee verhoudt: visieontwikkeling, blikverbreding, strategisch denken. De mentale bagage wordt aangevuld met bedrijfskundige kennis, kwaliteitsborging, internationale en politieke ontwikkelingen.

Verder leren ondernemers om meer inzicht te krijgen over hun ondernemersstijl, hun veerkracht, hun vermogen tot creativiteit en om over de grenzen van hun bestaande wereld heen te kijken, om samen te leren werken en om vernieuwing te kunnen doorzetten. Dit gebeurt in een serie van 6 bijeenkomsten van 2 dagen, met bedrijfsbezoeken in binnen- en buitenland. Daarbij schrijven de deelnemers een innovatief ondernemingsplan dat aan het eind van de leergang persoonlijk wordt gepresenteerd voor een deskundigen commissie.

De 3 beste plannen worden beloond met de Ernst & Young Award. De afgelopen jaren namen al zo n 40 agrarische ondernemers deel aan deze leergang. De volgende leergang start 25september 2001 en loopt tot 2 mei 2002. Voor meer informatie: Piet Titulaer van Agramanagement tel: 0655-867678 of Otto van Veen van Nyenrode tel. 0653 -169255.