CDA

Eurlings: het blijft tobben met Informatie Beheer Groep

De wijzigingen die minister Hermans voorstelt bij de Informatie Beheer Groep zijn te klein en te cosmetisch van aard om verdere debacles bij de IBG echt te voorkomen. Het creëren van een leenfaciliteit geeft zelfs extra risico. Het wordt hoog tijd dat de minister zijn verantwoordelijkheid neemt door meer aansturing, beheersing en toezicht mogelijk te maken. Dit was al neergelegd in een aangenomen motie van PVDA en CDA en het wordt nu danook hoog tijd dat de minister daar uitvoering aan geeft.

Een allesbehalve te spreken Camiel Eurlings zegt namens het CDA in het debat over de wijziging van de Wet Verzelfstandiging Informatiseringsbank ofwel IBG: "De minister komt met cosmetische voorstellen terwijl de problemen allesbehalve cosmetisch zijn. Al jaren hebben we het over gebrekkige dienstverlening, gebrekkige motivatie van het personeel en verspilling van publiek geld. Het is nauwelijks een maand geleden dat de Kamer nog haar verontwaardiging uitsprak over de 59 miljoen gulden die in het jongste verniewingsproject verloren is gegaan."
Door de halfslachtige manier waarop de IBG is uitgeplaatst, is het de IBG zelf die beslissingen neemt over grote vernieuwingsinvesteringen terwijl de minister achteraf de rekening betaalt als het weer niet goed is gegaan. Is dit weer zo'n voorbeeld van de liberale tijdsgeest, vraagt de CDA'er zich af.

Eurlings heeft tevens moeite met het blijvend mogelijk maken van commerciële nevenactiviteiten door de IBG. De IBG is nauwelijks in staat haar taak waar het echt om hoort te gaan - studiefinanciering uitvoeren - goed uit te voeren. Bovendien heeft iedere commerciële nevenactiviteit die is ondernomen tot verliezen, dus verspilling geleid. Het CDA wil een verbod op iedere commerciële nevenactiviteit.