Persmededeling van de CVP-fractie Vlaams Parlement

STEVAERT WIL PROBLEEM DAT HIJ ZELF CREEERDE 'GRATIS' OPLOSSEN

( 6 juni 2001)

Minister Stevaert wil probleem dat hij zelf creeerde 'gratis' oplossen... of toch voor sommigen

Minister Stevaert wil nu de planbaten die zijn decreet in 1999 heeft ingevoerd, gratis afschaffen, mits de zonevreemde woning minder dan 5 miljoen waard is en het om een eerste woning gaat. Je moet er maar opkomen. Eerst planbaten heffen en een tijdje later fier komen vertellen dat de mensen 'gratis' het huis mogen houden dat ze legaal verworven hebben, waar ze heel hun leven voor gewerkt hebben, en dat de overheid in de jaren '70 in de verkeerde zone heeft gelegd.

Als je echter een zonevreemde woning erft die zone-eigen wordt, mag je niet alleen successierechten betalen, maar moet je ook zeer zware verhoogde planbaten betalen, wanneer je toevallig in je eigen huis woont. Hoe zit het trouwens als de eigendom van je ouders nog in onverdeeldheid is?

Bruno Tobback vroeg onlangs of er meer dan een VLD bestaat. Kan hij ons nu misschien zeggen of er meer dan een SP bestaat? Verklaarde hij niet enkele dagen geleden - in koor met AGALEV - dat schrapping van de planbaten een onaanvaardbaar cadeau was voor speculanten...? Dewael en De Gucht willen af van het regeerakkoord. Stevaert houdt vast aan het decreet, dat De Gucht volledig overboord wil gooien.
Kortom, "De sfeer in de ploeg is goed".... zou de bondstrainer Waseige zeggen.

In zijn interview heeft minister Stevaert het over basisrechten (een idee uit het CVP-voorstel) tijdens de overgangsperiode, terwijl die rechten al uitgebreid in het decreet staan (uitbreiden met 100%, verbouwen, herbouwen, aanpassen, enz...). De onzekerheid die moet worden weggewerkt gaat niet over de overgangsperiode maar over de periode daarna. Basisrechten moeten er juist komen om permanente zekerheid te geven, want anders zouden het geen basisrechten zijn. Kent minister Stevaert zijn eigen decreet niet, of maakt hij zich schuldig aan zuiver volksbedrog? In alle geval een mooi staaltje van 'maak eens iemand blij met een dooie mus!'

Daarnaast wekt de minister verkeerdelijk de indruk dat het merendeel van de zonevreemde woningen in de bouwzone gaat terechtkomen. Dat is zeker niet het geval. De afbakening van de zones gebeurt op het gewestelijk niveau en de ruimtebalans ligt vast in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. De overgrote meerderheid van de zonevreemde woningen zullen woningen buiten het woongebied worden. Precies daarom zijn de - definitieve en permanente - basisrechten van cruciaal belang.

Stevaert helpt het probleem oplossen, zegt Eric Donckier in het Belang van Limburg van vandaag...
Bravo Steve, voor het 'gratis' oplossen van een probleem dat je zelf gecreeerd hebt als minister van ruimtelijke ordening.

Voor meer info: Vlaams Volksvertegenwoordiger Gerald Kindermans Promotor Ruimtelijke Ordening CVP
Tel 011-48 67 64