CDA

Klink en Van Rij: Paarse rups kan geen vlinder worden

WI-directeur Ab klink en partijvoorzitter Marnix van Rij stellen dat "Nederland op een kruispunt naar de toekomst staat". Zij pleiten voor een nieuwe macro-economische norm, aangepast aan de tijden dat er een begrotingsoverschot is, een inhaalslag in de publieke sector, in termen van geld maar vooral organisatie en een flankerend arbeidsmarktbeleid, gericht op het bestrijden van schaarste. "...Als regeren vooruitzien is en voor de troepen uitlopen, dan is het CDA klaar om te regeren". Dit schrijven zij in het deze week verschenen meinummer van Christen-Democratische Verkenningen.

Van Rij en Klink analyseren in het artikel 'Paarse rups kan nooit een vlinder worden' zeven jaar paars macro-economisch beleid en komen tot de conclusie dat "paars met het beleid van forse algemene lastenverlichting in de afgelopen jaren overheidsgeld verjubelt heeft." Het 'oude' economische beleid van grote generieke lastenverlichtingen heeft geleid tot oververhitting van de economie, met een "te krappe arbeidsmarkt, relatief hoge lonen in de marktsector en grote achterstanden bij zorg en onderwijs als gevolgen." Door achterstanden in deze sectoren zijn de wachtlijsten langer geworden, komt het personeel dat zich spiegelt aan werknemers in de marktsector met hoge looneisen. Daardoor dreigen loon-prijsspiraal en hoge inflatie.

"Vernieuwend en waardengeoriënteerd; offensief en met oog voor het immateriële en de sociale infrastructuur"; dat zijn de trefwoorden die terugkeren in de macro-economische analyses en in de voorstellen van het CDA voor de gezondheidszorg en het onderwijs, het gezins- en levensloopbeleid. Daarvoor moeten wissels worden omgezet, moeten waardengeoriënteerde coalities in het politieke spectrum worden gezocht en zullen beleidsmakers het moeten aandurven tijdig wissels om te zetten.

In het artikel pleiten Klink en Van Rij voor een nieuwe macro-economische norm in plaats van de Zalmnorm, een inhaalslag in de publieke sector en gericht arbeidsmarktbeleid.

U kunt het hele artikel uit Christen Democratische Verkenningen downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.