Gemeente Breda

06-06-2001

Bestemmingsplan Princenhage aangepast na bezwaren
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad op 28 juni voor het ontwerpbestemmingsplan Princenhage vast te stellen. Dit plan heeft van 29 maart tot eind april ter visie gelegen. Gedurende deze periode zijn 87 bezwaren binnengekomen. Een van de belangrijkste wijzigingen in het ontwerpbestemmingsplan is het terugbrengen van de hoogte voor de nieuwbouw van verzorgingstehuis Haga van 40 meter naar 30 meter.

Over de maycretewoningen - die zijn gelegen op de hoek van de St. Maartenstraat en de Heuvelstraat - is ook een aantal bezwaren binnengekomen. De monumentenwerkgroep Princenhage zet zich in voor het behoud van het cultureel-historisch erfgoed en pleit voor het behoud van de maycretewoningen. Zij hadden graag gezien dat de bestaande maycretewoningen werden ingepast in de nieuwe ontwikkelingen. De woningen zijn echter eigendom van wonigingcorporatie Wonen Breda, die het recht heeft om eigen bezit te slopen en te vervangen. De maycretewoningen zijn niet opgenomen als rijks- of gemeentelijk monument en hebben dan ook geen monumentale status.

Ook is de bouwgrens van de locatie Roskam verlegd om aan de bezwaren tegemoet te komen. De appartementencomplexen komen dichter bij elkaar te liggen, zodat het noordelijke complex circa 6 meter in zuidelijke richting kan opschuiven.

Al eerder ontving de gemeente een grote hoeveelheid inspraakreacties op het voorontwerp van het bestemmingsplan Princenhage. Deze leidden tot veel wijzigingen in het plan. Veel inspraakreacties betroffen de groene plekken in Princenhage, die waren opgenomen in de bestemming woondoeleinden, hetgeen onduidelijkheid veroorzaakte. In het aangepaste ontwerpbestemmingsplan hebben alle bestaande groene plekken een aparte groenbestemming gekregen. Met de vaststelling van het ontwerpbestemmingsplan Princenhage is een langdurig traject afgesloten. Het voorontwerp bestemmingsplan dateert van februari 1999.

Breda, 6 juni 2001