Gemeente Breda

06-06-2001

Integratiebeleid Couscous met appelmoes in uitvoering Vandaag presenteren zelforganisaties van allochtonen, instellingen en de gemeente Breda de uitvoeringsplannen van het Bredase integratiebeleid Couscous met appelmoes. Daarin staan tal van activiteiten beschreven rond themas als onderwijs, arbeid, samenleven in buurten en wijken en toegankelijkheid van zorgvoorzieningen. Ook ondertekent wethouder Heerkens samen met organisaties uit de stad een intentieverklaring om diversiteit uit te dragen. Organisaties verklaren hiermee een veelkleurige organisatie te zijn en dit na te streven. De gemeente Breda biedt van haar kant ondersteuning en geld en bewaakt de voortgang van het proces. Zo dragen gemeentebestuur en organisaties uit dat Breda een stad is voor alle mensen.

Actieplannen
Het gemeentelijke integratiebeleid richt zich op drie uitgangspunten; gelijkwaardigheid, gelijke behandeling en wederkerigheid. De werkgroepen hebben deze uitgangspunten ook verwerkt in hun plannen. Zo komt een kleurrijk palet van acties en agendapunten te voorschijn waarin multiculturele voorzieningen, netwerken van allochtonen, deelname aan besturen, multiculturele festivals, bestrijding van discriminatie elkaar afwisselen. Grote plannen zoals het opzetten van centrum voor diversiteit staan tegenover kleine maar effectieve acties zoals het voeren van huiskamergesprekken. Ook stimuleert een werkgroep ondernemers en werkzoekenden bij de integratie en proberen zij succes te garanderen bij het zoeken naar werk en bij het opzetten van een bedrijf. Een andere werkgroep streeft diversiteit in de wijken en buurten na en organiseert allerlei ontmoetingen in de wijk om een stil te staan bij elkaars leefwereld om meer kennis en begrip te krijgen. Zo besteedt een werkgroep veel aandacht aan hulp en zorg in de stad en ziet er op toe dat ook op dat terrein de diversiteit voldoende aandacht krijgt. Sommige activiteiten zijn al gestart, anderen starten op korte termijn.

Couscous met appelmoes
De zes werkgroepen startten na de zomer vorig jaar met het maken van de actieplannen onder de verzamelnaam Couscous met appelmoes. De werkgroepen richtten zich ieder op een apart onderdeel zoals: Integreren doe je niet alleen, Stad met kleurrijk karakter, Kennen is kunnen, Samenwerken, De kleurrijke wijk en Zorg op maat is een werkgroep samengesteld. Hierin zitten vertegenwoordigers van Bredase instellingen en organisaties van allochtonen. Om de samenhang en samenwerking tussen de zes groepen goed te laten verlopen, stelde de gemeente Breda een procesmanager aan. Ook stelde het college van burgemeester en wethouders op 22 mei het bestedingsplan vast. In totaal is 4 ton beschikbaar gesteld voor dit jaar.

Breda, 6 juni 2001