Gemeente Ede

Ede en Tsjechische partnerstad maken afspraken tijdens geslaagde uitwisseling

Druk werkbezoek voor gemeenteraad Chrudim

Een grote delegatie van het gemeentebestuur van de Tsjechische partnerstad Chrudim was eind vorige week op werkbezoek in Ede. Het meerdaagse programma omvatte overlegvergaderingen, informatiebijeenkomsten, excursies en museumbezoek. Ook was er tijd voor winkelen, ontspannende maaltijden en gezellig informeel contact. Tijdens een gezamenlijke vergadering van de beide colleges van burgemeester en wethouders zaterdagmiddag werden vervolgafspraken gemaakt voor de invulling van de stedenband.

Delegatie gemeenteraad

Het gezelschap van 54 personen uit Chrudim arriveerde met een autobus en enkele personenautos donderdagmorgen in Ede. Naast burgemeester L. Libý en de vice-burgemeesters P. Reznícek en J. Trávnícek telde de delegatie 12 gemeenteraadsleden, een militair, enkele politie-officieren en ambtenaren. Verder onder meer voorzitter J. Kouba en enkele bestuursleden van het Stedenbandcomité en een groep muzikanten, die tijdens Ede uit de Kunst optrad. Bij de verwelkoming in het raadhuis van Ede plaatsten de gemeentebestuurders een handtekening bij hun fotoportret.

Themadag

Vrijdag 1 juni stond in het teken van workshops en werkbezoeken en was, mede door de vertalingen door tolken, bijzonder inspannend voor zowel de Tsjechische als de Edese deelnemers. Op verzoek van Chrudim was gekozen voor een viertal themas en een groepsgewijze aanpak. Voor de voorbereiding en begeleiding zorgden een aantal ambtenaren, medewerkers van instellingen en de raadsleden G. van Ginkel, M.J. Kettmann, L. Kisteman en F. Fickweiler. De themas waren werkgelegenheid (sociaal beleid, uitkeringen, bestrijding werkloosheid, opleidingen, onderwijs, aanleg bedrijventerreinen en economie), Ede-centrum (planontwikkeling, stadsvernieuwing, ontwikkeling cultuur en groen, verkeer en financiering), Kernhem (ecologie, water, duurzaamheid, milieuzorg, afvalinzameling, energie, verkeer, architectuur, communicatie, inspraak en projectaanpak) en Veldhuizen (sociale zaken, ouderen, thuiszorg, veiligheid, drugsverslaving, jeugd en HALT). Vrijdagavond presenteerden enkele delegatieleden uit Chrudim de resultaten en conclusies van de werkgroepen en excursies tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van gastgemeente en bezoekers in het gebouw van IPC Plant aan de Zandlaan in Ede.

Cultuur

Zaterdag 2 juni stond in het uitwisselingsprogramma te boek als de culturele dag. Na een rondleiding in het ziekenhuis Gelderse Vallei bezochten de Tsjechen het Nationaal Park De Hoge Veluwe, het museum Kröller Müller in Otterlo, bekeken het jachtslot St. Hubertus en proefden in Ede-centrum even van het Historisch Museum, de verregende manifestatie Ede uit de Kunst en een terrasje op het Museumplein. In het Historisch Museum bood voorzitter B. Lagerweij Chrudim een pop in klederdracht aan. De gemeente Ede had voor de gasten uit Chrudim ook souvenirs met een cultureel tintje: een Vincent van Goghkubus vanuit het Kröller Müllermuseum en tijdens de afscheidsmaaltijd zaterdagavond een placemat met een aantal fotos van museum en Ede. Het belangrijkste cadeau aan Chrudim was evenwel een schilderij van het jachtslot St. Hubertus.

Stedenband

Burgemeester mr. W. Blanken meldde dat de beide colleges en stedenbandvoorzitters zaterdagmiddag vervolgafspraken hebben gemaakt over de invulling van enkele activiteiten. Nog dit jaar komen de volgende onderwerpen op de agenda van de Stedenband Chrudim-Ede: werkgelegenheid, veiligheid, de inrichting van woongebieden, communicatie met inwoners en de uitwisseling van een aantal ambtenaren.

Overigens benadrukte zowel burgemeester Blanken als burgemeester Libý dat de Stedenband Chrudim-Ede naast de beide gemeentebesturen breed gedragen wordt door Stedenbandcomité en -stichting, tientallen verenigingen en het talrijke particulier initiatief. Chrudim verwacht ook gunstige ontwikkelingen indien het moederland Tsjechië bij de Europese Unie kan aansluiten. In dit opzicht wil de partnerstad gebruik maken van het GST-programma dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelen (Gemeentelijke Samenwerking met Toetredingslanden).



Ede, 6 juni 2001