European Union

Peru : Presidency elections Press Release: Brussels (06-06-2001) - Press: 219 - Nr: 9391/01


Brussel,
6 juni 2001

9391/01 (Presse 219)

P 108/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Peru

De Europese Unie is verheugd over de verkiezingsoverwinning van Dr. Alejandro Toledo. De Europese Unie wenst zowel de Peruaanse bevolking als de overgangsregering van Dr. Valentin Paniagua en de electorale instanties te feliciteren met het efficiënte en transparante verkiezingsproces, dat geheel in overeenstemming met de internationale normen is verlopen.

De Europese Unie onderschrijft het voorlopige verslag van de EU-waarnemers bij de verkiezingen en spreekt haar voldoening uit over de constructieve bijdrage van de nationale en internationale waarnemers in Peru.

De Europese Unie hoopt dat het proces van nationale verzoening, democratisering en herstel van de eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden in Peru zal worden voortgezet en verder zal worden versterkt. De Europese Unie en haar lidstaten zien ernaar uit op deze gebieden alsmede op andere gebieden, zoals het proces van economische hervorming, met de nieuw verkozen regering samen te werken.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.