Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Uitnodiging pers

PERS . UITNODIGING

.TRANSPORT CONTROLE 2001.

op 7 juni bij ETC in Rotterdam

Start van de landelijke milieucontroles door de Inspectie Milieuhygiëne,
de douane, de politie (KLPD), provinciale handhavingsdiensten, e.a.

Op donderdag 7 juni aanstaande worden in het kader van de landelijke .Transport Controle 2001.(TC2001) de eerste transporten gecontroleerd op milieu-overtredingen. De omvangrijke jaarlijkse milieucontroles van transporten vinden plaats (onder andere bij grensovergangen) in geheel Nederland. In dit kader worden de media de mogelijkheid geboden om de werkzaamheden van de controleurs en eventuele vaststelling van overtredingen op het voorterrein van de ECT Delta Terminal in Rotterdam te volgen. De Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM die de TC2001 coördineert, sluit niet uit dat containers met verdachte inhoud met bestemming Derde wereld landen zullen worden aangetroffen.
Het begin van de TC2001 zal worden bijgewoond door de Hoofdinspecteur Milieuhygiëne voor de Volksgezondheid, mr G.J.R. (Gerard) Wolters.

Plaats: voorterrein ECT Delta Terminal (havennummer 8180), op de Maasvlakte, Europaweg
875 te Rotterdam
Tijd: Media kunnen de activiteiten van 13.00 tot 17.00 uur volgen; de inspecties worden
door de Inspecteur Generaal Wolters van 13.00 tot 14.00 uur bijgewoond. Die dag
zullen de controles op het ECT-terrein tot circa 21.00 uur plaatsvinden.

Gedurende de gehele maand juni zullen vrachtwagens, schepen, spoorwagons, containers en opslagplaatsen op milieu-delicten worden gecontroleerd. Deze controles worden uitgevoerd door circa 1000 medewerkers, afkomstig van de Inspectie Milieuhygiëne (IMH), de douane, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), 25 regionale politiekorpsen, de Koninklijke Marechaussee, de Rijksverkeersinspectie, de handhavingsdiensten van de provincies en Algemene Inspectiedienst (AID) en van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM).

De controles zijn gericht op de handhaving van de Europese Verordening voor de Overbrenging van Afvalstoffen (EVOA), de Provinciale Milieuverordening (i.v.m. binnenlandse afvaltransporten), de Wet milieugevaarlijke stoffen (w.o. het Cadmiumbesluit en de CFK-regelgeving), de Wet milieubeheer (waar onder het Besluit wit- en bruingoed) en andere milieuwetgeving.

Na afloop van de TC2001 zal de directie communicatie van het ministerie van VROM de resultaten van de gehele actie bekend maken. Ter illustratie; bij de landelijke transportcontrole van vorig jaar werden van alle aangehouden transporten er 3.000 uitgebreid gecontroleerd. Bij 1 op de 5 transporten werden tekortkomingen en overtredingen geconstateerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joost Kehrer van de afdeling persvoorlichting van het ministerie van VROM; tel. 070 339 3970 / 06 5340 8203

05 jun 01 14:41