Persbericht NIOO-KNAW, 7 juni 2001

ELLEN VAN DONK NU OOK HOOGLERAAR ZOETWATERBIOLOGIE IN NOORWEGEN

NIEUWERSLUIS (Utr.) - De Universiteit van Oslo heeft de Nederlandse ecoloog Ellen van Donk van het NIOO-KNAW benoemd tot bijzonder hoogleraar aquatische ecologie. Haar aandacht richt zich speciaal op het poolgebied. Sinds vorig jaar was zij al bijzonder hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Van Donk zal zich in Noorwegen bezig gaan houden met onderwijs en onderzoek voor de afdeling Limnologie van de Universiteit van Oslo. Limnologie staat voor zoetwaterbiologie. Dit is voor vijf jaar, met eventuele verlenging. Met terugwerkende kracht gaat de benoeming in per 1 maart van dit jaar.

"We willen graag gezamenlijke onderzoeksprojecten opstarten, vooral in het polaire gebied," zegt Van Donk. SPITSBERGEN is één van de beoogde locaties. Het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW) voert daar ook al onderzoek uit, met name aan effecten van UV-licht op het waterleven. In de toekomst zullen de onderzoekers ook kijken naar de effecten van de opwarming van de Aarde op de zoetwaterecosystemen.

Sinds kort huist op Spitsbergen ook een heuse universiteit voor poolonderwijs en -onderzoek. Deze faciliteit op Spitsbergen is gezamenlijk opgezet door de universiteiten in Trondheim, Bergen en Oslo. Van Donk hoopt ook Noorse studenten te interesseren om onderzoek in Nederland te gaan doen. Een belangrijk doel is het versterken van het contact tussen het NIOO-KNAW en de Universiteit van Oslo.

Van Donk is sinds 1998 Werkgroepleider Voedselweb Onderzoek bij het Centrum voor Limnologie van het NIOO-KNAW in Nieuwersluis (provincie Utrecht). Ze verricht onderzoek aan de VOEDSELKETENS ONDERWATER en de invloed van milieufactoren daarop. Vanaf 1 februari 2000 is Van Donk daarnaast bijzonder hoogleraar limnologie in Nijmegen. Dit betreft de eerste leerstoel van het Schure-Beijerinck-Popping Fonds van de KNAW.