Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Tel.: 070 3440 713
E-mail: news@nwo.nl
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG

PERSBERICHT (Verzonden per e-mai op 7 juni 2001)



Jaarverslag NWO

Wetenschap stond in 2000 duidelijker op de kaart

Het politieke tij voor de wetenschap leek in het jaar 2000 te keren. In de loop van 2000 kreeg NWO eenmalig een toekenning van vijftig miljoen gulden van minister Hermans. Ook de wens van de Tweede Kamer om het budget van NWO structureel met 25 miljoen gulden per jaar te verhogen, om zodoende de aantrekkelijkheid van de wetenschappelijke carrière te vergroten, illustreert het toenemende belang dat vanuit de politiek aan de wetenschapsbeoefening en aan NWO wordt gehecht. De ontwikkelingen in 2000 binnen de wetenschap en NWO zijn terug te vinden in het NWO-jaarverslag dat is aangeboden aan minister Hermans van OCenW.

In 2000

- Vierde NWO haar vijftigste verjaardag.

- Haalden meer dan ooit door NWO gesteunde onderzoeksprojecten de kolommen van Nature en Science. Daarnaast werden in alle gebieden ook andere opvallende onderzoeksresultaten geboekt.

- Kwam het TANAP-programma van de grond, dat zich richt op de ontsluiting van de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Daarbij werken NWO-Geesteswetenschappen en de NWO-stichting WOTRO nauw samen met het Rijksarchief, de Universiteit Leiden en de Nederlandse Unesco-commissie.
- Ging de Vernieuwingsimpuls met 43 toekenningen van start. Talentvolle jonge onderzoekers krijgen er de ruimte om een eigen onderzoekslijn op te zetten.

- Werd ernst gemaakt met het vergroten van de carrièremogelijkheden van talentvolle vrouwen via het ASPASIA-programma. Zo'n zeventig vrouwen konden benoemd worden tot universitair hoofddocent. In totaal werd in 2000 het contingent vrouwelijke hoofddocenten ten opzichte van 1999 met een derde vergroot tot elf procent van het totaal.

- Scoorden ook bij de jaarlijkse SPINOZA-premies, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van ons land, vrouwelijke onderzoekers hoog. De uitverkorenen waren: prof. dr. Ewine van Dishoeck (astronomie), prof.dr. Daan Frenkel (natuurkunde) en prof.dr. Dirkje Postma (pathofysiologie).

- Steeg het budget van NWO in totaal van 775 naar 841 miljoen gulden. Circa honderd miljoen gulden van die bedragen betreft investeringen in apparatuur.


- Telde NWO op 31 december 2000 4555 personeelsplaatsen, circa 300 meer dan een jaar daarvoor. 2755 daarvan zijn plaatsen bij de universiteiten. Bij buitenuniversitaire instituten financierde NWO 260 plaatsen, bij de NWO-instituten 1235 en bij de diverse bureaus van NWO 305 plaatsen. Van het totale budget van 841 miljoen gulden in 2000 werd 28 miljoen gulden besteed aan centrale lasten.