Gemeente Zwolle

Hanze 2001 in Riga
Datum uitgave: 05-06-2001

Onderwerp :Kunst en cultuur

Zwolle neemt deel aan 21e Internationale Hanzedagen in Riga

Zwolle neemt met delegaties van 11 Nederlandse Hanzesteden deel aan de 21e Internationale Hanzedagen, die van 7 t/m 10 juni in de Letse hoofdstad Riga worden gehouden. De Zwolse delegatie staat onder leiding van burgemeester H.J. Meijer.

De Zwolse band de Zwolse Muziek Fabriek gaat dit jaar mee naar Riga. Zij hebben een groot aandeel gehad bij de opening van de Hanzedagen in Zwolle, vorig jaar. De band zal verschillende optredens verzorgen op het hoofdpodium en bij het internationale jazz festival.

De Nederlandse delegatie neemt o.m. deel aan de volgende programmaonderdelen:
- De officiële Opening, waarbij ook de Zwolse Muziek Fabriek zal optreden
- De ontvangst door de stad Lübeck

- Een concert in de Nationale Opera van Riga

- Diverse symposia, waaronder over toerisme en internationaal zakendoen
- Excursies naar bedrijven en instellingen en naar de regio Riga
- De Jaarvergadering (9 juni), die dit keer grotendeels in het teken staat van verkiezingen voor het Dagelijks Bestuur en de Commissie. Burgemeester Meijer heeft zich kandidaat gesteld voor een plaats in het Dagelijks Bestuur van de Hanze, dat de komende drie jaar nog onder voorzitterschap staat van de heer B. Saxe, burgemeester van Lübeck. In de Commissie hebben 20 leden zitting, een per land, en vijf uit Duitsland. Wethouder J. Berends zal een evaluatie presenteren van de Hanzedagen van vorig jaar in Zwolle.

- Ontvangst Nederlandse ambassadeur (8 juni). Waarbij de Nederlandse Hanzesteden de ambassadeur, de heer Nicolaas Beets, een cheque zullen aanbieden die twee studenten de gelegenheid biedt voor een half jaar een internationaal studieprogramma te volgen aan de Saxion Hogeschool in Deventer of de Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Verder presenteert Zwolle zich met de andere Nederlandse Hanzesteden op de Hanzemarkt, met lokale producten en toeristische informatie. In kleine samenstelling zal de Zwolse Muziek Fabriek ook hier optredens verzorgen.

De Nederlandse steden die deelnemen aan de Hanzedagen in Riga zijn: Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Kampen, Hasselt, Ommen, Oldenzaal, Bolsward, Workum, Nijmegen en Zwolle.

Riga is een prachtige oude stad, aan de monding van de rivier de Daugava. Het centrum is omgeven door stadsgrachten. Een deel is inmiddels gerestaureerd, maar er moet nog veel gebeuren. Het land maakt, samen met Estland en Litouwen, een economische groei door en is volgens de Nederlandse ambassadeur zeer kansrijk voor de toekomstige ontwikkelingen in de EU, waarvan het in 2004 lid hoopt te worden.
Letland telt ongeveer 3 miljoen inwoners, waarvan er ruim een miljoen in Riga wonen. De organisatie verwacht delegaties uit ruim 100 Hanzesteden.
Informatie over Riga en de Hanzedagen staat op Internet: www.hansa2001riga.lv

De Hanze begon ooit in 1980, in Zwolle, toen de stad haar 750-jubileum vierde. Het initiatief leidde tot de Hanze van de Nieuwe Tijd. Van de eerste 46 deelnemers toen, groeide de huidige Hanze uit tot een verbond van 225 Hanzesteden uit 12 landen uit Noordwest Europa.

Op initiatief van Zwolle is de Hanze bezig met het verdiepen en verbreden van het beleid. Zij doet dat rondom de thema's internationale uitwisseling van Kennis en Cultuur. De komst dit jaar van een formele organisatiestructuur met een dagelijks bestuur en een commissie is daar het resultaat van.

Tot het jaar 2020 hebben zich steden aangemeld als gastheer van de Hanzedagen. Volgend jaar is het de beurt aan Brugge, dat dan tevens culturele hoofdstad van Europa is.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 05-06-2001 tot 12-06-2001