Universiteit Maastricht
Persbericht
08.06.2001
035

Aan Center for European Studies van de UM
Cadetten uit Oost en West studeren samen in Maastricht

In aanwezigheid van de ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, mevrouw dr. Cynthia Perrin Schneider, zijn afgelopen dinsdag 14 officieren in opleiding uit Oost en West begonnen aan een gezamenlijk onderwijsprogramma van drie weken.

Het gaat om jonge militairen van de Amerikaanse militaire academie West Point, de Nederlandse Koninklijke Militaire Academie in Breda en officieren uit Oezbekistan en Rusland. Het is voor het eerst dat officieren in opleiding uit Oost en West elkaar in Maastricht ontmoeten. De aanwezigheid van Oost-Europeanen kon vorig jaar op het laatste moment niet doorgaan. De cursisten krijgen les van docenten uit Oost en West over mensenrechten, politiek, economie en vooral: cultuurverschillen.

De Amerikaanse en Nederlandse cadetten die vorig jaar voor de eerste keer het AMEURU-programma (Amerika-Europa-Rusland) hebben gevolgd, onderhouden nog altijd contact met elkaar. Ambassadeur Schneider formuleerde de in Maastricht opgedane contacten en ervaringen eerder deze week als volgt: "De cadetten van vandaag zullen ooit kolonel of generaal zijn en het is goed als men dan niet alleen begrip heeft maar ook echte kennis en dus respect voor de verschillende culturen van elkaar".

CES
Het Center for European Studies (CES) maakt deel uit van de Universiteit Maastricht (UM) en biedt onderwijsprogramma's aan voor niet-Europese studenten, gericht op economische, politieke en sociaal culturele aspecten van Europa. In 2000 studeerden via het CES in Maastricht ruim 800 studenten uit 19 landen, waaronder China.

Noot voor de pers
Meer informatie verstrekt Marc Daenen, directeur Center for European Studies, tel. 06 53150002, fax. 043-325 73 24, email: excespes@ces.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612.
Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.