Gemeente Sneek


Hotel aan zuidzijde Sneek

HOTEL AAN ZUIDZIJDE SNEEK

Het college van burgemeester en wethouders van Sneek wil aan de zuidzijde van de stad nabij de A7 aan het Van der Valk-concern ruimte bieden voor de vestiging van een hotel. Het bedrijf gaat uit van een totale geraamde investering van 17,6 miljoen. De uitgangspunten en randvoorwaarden hiervoor worden volgende week besproken in de commissie voor Stadsontwikkeling, Milieu en Openbare Werken (SOM). Aanleiding is dat de gemeente enerzijds graag een versterking wil van de hotelaccommodatie in Sneek en anderzijds het Stadspark een impuls wil geven.

Het Van der Valk-concern wil zich graag in Sneek vestigen en denkt aan een hotel met uiteindelijk ongeveer 120 kamers, een restaurant, vergaderzalen en voorzieningen als tennisbaan en een sauna, waarbij de mogelijkheid wordt opengelaten voor de bouw in twee fasen van de kamers. Het bedrijf verwacht gasten te kunnen ontvangen uit zowel de zakenwereld als de toeristische sector. De laatsten wil men arrangementen aanbieden in combinatie met museumbezoek, fietstochten en watersportactiviteiten.

Wat werkgelegenheid betreft gaat het om een vestiging met ongeveer honderd banen, waarvan 35 full-time. Daarnaast worden diensten en leveranties uitbesteed aan plaatselijke bedrijven, zoals een schoonmaakbedrijf, een hoveniersbedrijf, een bakker, een slager en leveranciers van andere versproducten.

Van der Valk opteert voor een plek in het Stadspark, tussen Woudvaart en A7. Het concern wil parkeerruimte aanleggen voor zo'n 285 auto's en 4 autobussen en heeft dus al met al veel meer ruimte nodig dan waarbij het op andere terreinen in Sneek zou kunnen beschikken.

Dit sluit aan bij de wens van het gemeentebestuur de recreatieve functie van het Stadspark te versterken. Er wordt momenteel nog maar weinig gebruik gemaakt van het park. Deels komt dat door de vrij slechte ontsluiting, deels doordat het veel mensen te weinig biedt om er naar toe te gaan. Het hotel met restaurant kan hier verbetering in brengen. Met de vestiging van een hotel komt ook een verbetering van de bereikbaarheid van het parkgebied in zicht.

De ontsluiting van het hotel zou eerst kunnen plaatsvinden via de tijdelijke weg voor grondvervoer vanaf de Alexanderstraat naar het voormalige stort. Verder zouden de weggetjes in het gebied verbeterd moeten worden. Uiteindelijk zou het gemeentebestuur een ontsluiting willen realiseren bij de uitvoering van de combi-variant van de A7, met een ongelijkvloerse kruising.

De gemeente heeft daarnaast de Grontmij opdracht gegeven een inrichtingsplan voor het Stadspark te maken. De afwerking van het voormalig stortterrein maakt onderdeel uit van die inrichting.

Het uitbreiden van de hotelaccommodatie in Sneek staat al langer op de verlanglijst van het gemeentebestuur, maar het was steeds moeilijk hier een goede invulling voor te vinden. Er is bijvoorbeeld gedacht aan de bouw van een hotel op een terrein aan de Schilkampen, maar dat terrein bleek onvoldoende aantrekkelijk voor zo'n functie.