Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 8-06-2001 Persberichten district Maastricht (H.P. 12.45 uur) Vrijdag 8 juni 2001

Maastricht, verkeerscontrole:
Donderdag 7 juni 2001 heeft op de Scharnerweg te Maastricht een verkeerscontrole plaatsgevonden. Er werden 184 voertuigen en hun bestuurders werden aan een uitgebreide controle onderworpen. 111 processen-verbaal was het resultaat.
Tussen 14.00 en 23.00 uur surveilleerden motorrijders in de omgeving van de Scharnerweg waarbij zij voertuigen uit het verkeer selecteerden en deze naar de controleplaats overbrachten. Daar waren medewerkers van verschillende afdelingen de politie aanwezig om de overgebrachte voertuigen aan een uitgebreide controle te onderwerpen. Zo maakten medewerkers van het permanent autoteam en een speurhondengeleider met zijn hond deel uit van de controle. Ook medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en de Douane namen deel aan de controle. In het totaal werden 184 motorvoertuigen, personenautos en motoren, en 18 bromfietsen gecontroleerd.
De navolgend processen-verbaal werden opgemaakt. niet dragen autogordel 42 maal;
niet dragen van de verplichte helm op een bromfiets 10 maal; het niet gekeurd zijn van een auto 7 maal;
het niet kunnen tonen van een rij- kenteken- of keuringsbewijs 8 maal; rijden met een of meerdere afgesleten banden 4 maal; het rijden zonder een geldig rijbewijs 2 maal;
het rijden zonder de leeftijd van 16 jaar te hebben bereikt op een bromfiets 1 maal;

Vrijwel alle bestuurders hebben op de controleplaats een alcoholblaastest moeten ondergaan. Slechts één blaastest van een automobilist uit Maastricht bleek positief uit te vallen. Toen vervolgens ook de ademanalyse aan het politiebureau een uitslag aangaf van 0.6 promille werd tegen de 45 jarige inwoner van Maastricht proces-verbaal opgemaakt. Hij kreeg een transactievoorstel aangeboden van fl. 410,-.

Verder nog een paar in het oog springende voorvallen: in twee autos werden elk een wapenstok aangetroffen. De bestuurders kregen een transactievoorstel aangeboden van fl. 500,-. een bestuurder bleek nog en openstaande geldboete aan justitie te moeten voldoen van ruim fl. 300,- De boete werd meteen betaald: een bromfiets werd in beslag genomen omdat deze van diefstal afkomstig bleek te zijn. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt; Vier bromfietsen werden voor het instellen van een verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau omdat deze rijtechnisch niet in orde waren;
In een Franse personenauto werden 158 hennepplantjes aangetroffen. Tegen de 20 jarige eigenaar uit het Franse Vieux-Thaan wordt proces-verbaal opgemaakt. De plantjes zijn beslag genomen.

Maastricht, rijden onder invloed:
Twee automobilisten zijn het afgelopen etmaal bekeurd wegen het rijden onder invloed.
Een 54 jarige inwoner van Maastricht werd vrijdag 7 juni 2001 omstreeks 18.00 uur op de bokaalstraat gecontroleerd waarbij bleek dat de auto niet meer APK gekeurd was. Tijdens het bekeuringgesprek bleek de automobilist naar alcohol te ruiken. Hij werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar de ademanalyse aan kleine overschrijding uitwees van het maximaal toegestane alcoholpromillage (0.6 promille). Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt. Zijn auto moest nog twee uur blijven staan in verband met het oplegde rijverbod.

Een 27 jarige inwoner van Landgraaf werd vrijdagmorgen 8 juni 2001 omstreeks 01.30 uur op de Scharnerweg te Maastricht bekeurd nadat hij even tevoren in de tunnel een vreemd rijmanoeuvre maakte. Bij het eerste contact met hem bleek hij naar alcohol te ruiken. De ademanalyse aan het politiebureau wees een kleine overschrijding van het maximaal toegestane alcoholpromillage aan (0.6 promille). Hij kreeg een transactievoorstel van fl. 410,- aangeboden en een rijverbod van twee uur.

Maastricht, bijna kilo softdrugs aangetroffen:
Bij een controle van een Belgische personenauto donderdagmiddag 7 juni 2001 omstreeks 15.00 uur werd in de kofferbak bijna een kilo marihuana aangetroffen.
De auto werd gecontroleerd nadat leden van de groep Grensoverschrijdende Criminaliteit van de Koninklijke marechaussee deel uitmakend van de afdeling verdovende middelen in het district Maastricht de auto al bijna een uur geparkeerd hadden zien staan op de Scharnerweg te Maastricht met daarin twee personen. Toen kort daarna een derde man zich bij de auto en het tweetal vervoegde en deze een grote zak in de auto legde werd een controle uitgevoerd. In de zak bleek later na weging bijna een kilo weed (marihuana) aanwezig te zijn. Verder werden in de auto 500 plasticzakjes aangetroffen waarin de softdrugs verpakt hadden moeten worden. Het drietal werd daarop meegenomen naar het politiebureau. Uit het onderzoek bleek een 22 jarige inwoner van Luik de eigenaar van de weed en de verpakking te zijn. Hij had de softdrugs gekocht in een woning in de woonwijk het Witte Vrouwenveld voor een bedrag van fl. 2000,-. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De softdrugs zijn in beslag genomen. Na verhoor werd de verdachte door de Koninklijke Marechaussee het land uitgezet.

Mastricht, bromfietser gewond bij verkeersongeval: Een 24 jarige bromfietser is donderdagavond 7 juni 2001 op het Stadionplein te Maastricht gewond geraakt bij een aanrijding met een personenauto.
De bromfietser verleende omstreeks 22.40 uur op een van de gelijkwaardige kruisingen van het plein geen voorrang aan een personenauto waarna een aanrijding volgde. De bromfietser werd daarbij geschept en bleef na de klap gewond en buiten kennis op de grond liggen. Hij werd door een ambulance overgebracht naar het Academisch ziekenhuis te Maastricht waar hij bij kennis kwam. Bij de aanrijding liep de bromfietser een hoofdwond op omdat hij de verplichte helm niet droeg. Deze hoofdwond werd in het academisch ziekenhuis behandeld waarna hij ter observatie werd opgenomen. Tegen de bromfietser zal proces-verbaal worden opgemaakt.