Provincie Limburg

ONDERZOEK ZIEKENHUISVOORZIENINGEN ATRIUM

Onafhankelijke commissie gevraagd om advies
PROVINCIE ONDERZOEKT ZORGVOORZIENINGEN KERKRADE

Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg hebben dr. Fiolet en prof.dr. Groot en prof.dr. Spreeuwenberg van de Universiteit Maastricht gevraagd om vanuit het cliëntenperspectief advies uit te brengen over zorgvoorzieningen (inclusief ziekenhuiszorg) voor ouderen in Kerkrade. Deze zorginfrastructuur dient afgestemd te zijn op de zorgbehoeften van ouderen. De bevolking in Kerkrade vergrijst in toenemende mate. Als gevolg daarvan hebben ze meer behoefte aan chronische zorg en ziekenhuiszorg. Ze zijn minder mobiel en zijn afhankelijker van een samenhangende zorginfrastructuur (ketenzorg). Het is van belang dat de zorg zoveel mogelijk in de eigen omgeving wordt geleverd.

De Provincie wil de uitkomst betrekken bij het uitbrengen van een advies aan minister Borst van Volksgezondheid in het kader van de nieuwbouw en renovatie van Atrium Medisch Centrum voor Brunssum, Heerlen en Kerkrade. In dit advies dient onder meer de herschikking van functies te worden opgenomen. De Provincie heeft het driemanschap verzocht om uiterlijk op 15 september aanstaande het advies uit te brengen.

Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid in Oostelijk Zuid-Limburg ongunstig is ten opzichte van Limburg en van Nederland als geheel. De gevolgen van de vergrijzing in deze regio zijn groot. Het aantal ouderen in Oostelijk Zuid-Limburg is hoger dan elders (2000: 15,9% van de totale bevolking). In Limburg is dat percentage 14,5% in dezelfde periode. De trend wordt de komende jaren allemaal maar groter. Het (arbeids)verleden in de steenkolenmijnen drukt nog steeds een stempel op Oostelijk Zuid-Limburg. De werkloosheid van de doelgroep was hoger en het gemiddeld gezinsinkomen beduidend lager dan in de rest van Nederland.
Bewoners van Oostelijk Zuid-Limburg bewegen minder, eten ongezonder en het aantal rokers is eveneens groot. Uit onderzoek is gebleken dat de sterfte 22 procent hoger is ten opzichte van Nederland. Bewoners in de regio hebben ook meer chronische aandoeningen en lichamelijke beperkingen in vergelijking met anderen.
Mede daardoor maken ouderen in Oostelijk Zuid-Limburg meer gebruik van ziekenhuis- en andere gezondheidsvoorzieningen dan dezelfde doelgroep in andere regio's.

Vanwege deze ontwikkeling heeft Gedeputeerde Staten drie deskundigen op het gebied van de gezondheidszorg gevraagd een advies uit te brengen. GS heeft hen gevraagd in het advies rekening te houden met de voorgenomen herschikking van functies van het Atrium MC in relatie tot de bereikbaarheid van zorgvoorzieningen, met name in de ouderenzorg in Kerkrade. Het gevraagde advies is ook van belang voor de Werkgroep nieuwe voorzieningen Atrium Kerkrade. De werkgroep werd mede op verzoek van het Atrium MC en de gemeente Kerklrade ingesteld. Het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen heeft laten weten geïnteresseerd te zijn in de uitkomsten van het advies. Dit College houdt zich bezig met de spreiding van ziekenhuisvoorzieningen.
Dr. Hans Fiolet is specialist op het gebied van geriatrie (ouderenzorg), prof.dr. Wim Groot is hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht en prof.dr. Cor Spreeuwenberg is specialist op het gebied van palliatieve zorg, ketenzorg en zorgnetwerken.