Politiebericht Friesland: Friesland 8-06-2001
Politieberichten van 8/6 (07.00 tot 13.00 uur)

Achtkarspelen en Kollumerland: verkeerscontrole Woensdag is tussen 06.45 uur en 12.30 uur een verkeerscontrole gehouden in de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland. In Surhuisterveen werd gecontroleerd door twee radarwagens op de Gedempte Vaart (720 passerende voertuigen, 107 reden te snel) en de Groningerstraat (823 passanten, 72 reden te snel). Onder Boelenslaan is gecontroleerd op de Langewyk (627 passerende voertuigen, 18 reden te snel) en Optwizel onder Twijzel (450 passerende voertuigen, 31 reden te snel). Er werd samengewerkt door het district Noordoost, de stagegroep Grou van de politie en medewerkers van het bureau verkeershandhaving Fryske diken. Alle bestuurders zijn staande gehouden. Verder had twaalfmaal een brommer een te groot vermogen, werd 29 keer bekeurd voor het rijden zonder gordel, eenmaal voor het ontbreken van een kinderzitje, eenmaal voor het niet verlenen van voorrang, driemaal voor APK en eenmaal voor het rijden met een gladde band. Verder moesten vijf bestuurders hun rij- of kentekenbewijs tonen op het bureau. De snelste bestuurder reed op de Gedempte Vaart, hier werd 98 kilometer per uur geconstateerd, terwijl ter plaatse 50 is toegestaan.

Damwoude: inbraak autos
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Meester Klokweg. De sloten van twee deuren liepen schade op. Ontvreemd werd een radio/cd-speler. Ook de binnenbekleding raakte beschadigd. Aangifte is gedaan door een 28-jarige inwoner van Damwoude. Ook werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Ds. Germsweg. Ontvreemd werd een radio/cd-speler. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Damwoude. Ook aan de Nieuwe Hale werd een radio/cd-speler gestolen uit een auto. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Damwoude.

Leeuwarden: aanhouding schennispleger
Een 42-jarige inwoner van Leeuwarden is vrijdag omstreeks 10.00 uur op de Harlingerstraatweg aangehouden op verdenking van openbare schennis der eerbaarheid. De man had aan vier toevallig passerende 15-jarige meisjes zijn geslachtsdeel laten zien. Zij waarschuwden daarop onmiddellijk de politie, die de verdachte op grond van het opgegeven signalement op de nabij gelegen begraafplaats kon aanhouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en daar ingesloten.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Vrijdagmorgen vond omstreeks 10.15 uur een aanrijding plaats tussen twee autos op de kruising Aldlansdyk/Holwortel. Daarbij raakte één van de bestuursters, een 55-jarige inwoonster van Leeuwarden, in haar voertuig bekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. Zij werd met onbekend letsel per ambulance naar het MCL overgebracht. De andere bestuurster, een 28-jarige inwoonster van Drachten, bleef ongedeerd. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk, maar vermoed wordt dat één van beide bestuursters door rood licht is gereden. Men wil dan ook graag in contact komen met mogelijke getuigen en dan met name met de bestuurder van een vrachtauto, die op het moment van de aanrijding op de Aldlansdyk stond en afsloeg richting Langdeelstraat.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272