Gemeente Utrecht

UTRECHT START MET CULTURELE ZONDAGEN

Op zondag genieten van culturele activiteiten rond een thema, zoals film, amateurkunst, jeugdtheater, literatuur, popmuziek of multiculturele activiteiten, op straat, op podia in het centrum of in de wijken, in theaters of musea... Vanaf 10 juni 2001 kan dat in Utrecht op twee zondagen per maand. De gemeente gaat nog voor de zomer culturele zondagen in de stad organiseren. 'Bluesboats' en 'Bluesclassics', extra activiteiten bij het Bluesfestival, vormen op 10 juni de aftrap voor vele bijzondere zondagen in Utrecht.

Culturele zondagen vormen één van de tien hoofdpunten van het Werkprogramma van het college van burgemeester en wethouders, dat in januari van dit jaar aantrad.

Doel van het college is om Utrecht landelijk te profileren als bruisende en veelzijdige cultuurstad. De zondagen worden ingevuld met allerlei vormen van cultuur, die voor veel verschillende groepen inwoners en bezoekers interessant zijn. Zo worden kunst en cultuur toegankelijker en kunnen meer mensen dan op dit moment het geval is er vaker van genieten.

In 2001 worden 12 culturele zondagen georganiseerd, van Blueszondag en Museumnacht tot Wereldfeest en Jeugdtheaterzondag. Deze activiteiten zijn grotendeels vrij toegankelijk.

Experimenteren met formule en verder ontwikkelen

2001 is het jaar van experimenteren met de formule. De gemeente doet dat samen met organisaties en initiatiefnemers in het culturele veld.

In volgende jaren worden de zondagen verder ontwikkeld. Daarbij wordt ook onderzocht of in Utrecht een centraal stedelijk ticketbureau en een centrale uit-agenda kunnen komen. Dit alles sluit aan bij maatschappelijke ontwikkelingen waarbij mensen steeds meer vrije tijd hebben en een inspirerende besteding daarvan zoeken. Voor het genieten van cultuur in het weekeinde geven de culturele zondagen Utrecht volop mogelijkheden.

Culturele zondagen in 2001

In 2001 worden 12 culturele zondagen georganiseerd, te beginnen met Blueszondag op 10 juni. Hierbij heeft de gemeente aansluiting gezocht bij (bestaande) initiatieven in de stad. Elke zondag heeft een thema, waarbij het gaat om cultuur in de breedste zin van het woord. Zo kunnen inwoners en bezoekers kennis maken met veel en ook nieuwe vormen van cultuur.

Een greep uit het aanbod: Museumnacht/zondag, Leidsche Rijn Festival (amateurgroepen), Wereldfeest (multiculturele zondag), Monumentenzondag+, Literaire zondag, Smartlappenzondag, Jeugdtheaterzondag, Zondag van de Amateurkunst en Popzondag.

Voor het realiseren van de culturele zondagen in 2001 is een budget van NGL 650.000. gereserveerd.

Verder ontwikkelen

Voor het verder ontwikkelen van de culturele zondagen zijn aandachtspunten:


* het onderzoeken van de mogelijkheden voor het openstellen van winkels (bijvoorbeeld galerieën) met

een toegevoegde culturele waarde;


* het verzoek aan culturele instellingen is om hun programmering zo aan te passen dat de activiteiten op

zondag een extra accent krijgen:


* het organiseren van promotie en publiciteit;

* het onderzoeken van de mogelijkheden voor een centraal stedelijk ticketbureau en een centrale uit-

agenda.