Gemeente Leiden

Bezoek Tijdelijke Commissie Biotechnologie

Op 11 juni 2001 ontvangt de Gemeente Leiden de Tijdelijke Commissie Biotechnologie in het Bio Science Park, het biotechnologisch bedrijventerrein aan de westkant van Leiden.

De Commissie, onder voorzitterschap van mevr E. (Erica) Terpstra, bereidt kamerdebatten voor over een drietal regeringsnota's met als onderwerpen biotechnologie, voorspellende geneeskunde en genomics. De debatten vinden in het najaar van 2001 plaats. Op dit moment oriënteert de commissie zich middels een aantal hoorzittingen en twee werkbezoeken, waarvan een aan Leiden.

Het werkbezoek aan het Bio Science Park Leiden vindt plaats op uitnodiging van de wethouder Economische Zaken, mevr. M. Schultz van Haegen. Zij zal de kamerdelegatie op 11 juni leiden langs Naturalis (Natuurhistorisch museum), het Leids Universitair Medisch Centrum, de Universiteit Leiden en Crucell (biotechnologiebedrijf).

De commissie wordt aan de hand van een 'rode draad' (fictieve casus erfelijke ziekte binnen de familie Sjardin) geleid langs instellingen die zich bezighouden met het onderzoeken van de geconstateerde genetische afwijking en het ontwikkelen van een effectieve, individuele behandelstrategie. Het uiteindelijke doel is de patiënt zo specifiek mogelijk en met een minimum aan bijwerkingen te helpen. Het werkbezoek wordt afgesloten bij een biotechnologiebedrijf, dat met een tweetal technologieën tot meerdere therapeutische toepassingen komt voor de behandeling van levensbedreigende ziekten.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling om de commissie bekend te maken met de keten van kennis
die in het Bio Science Park beschikbaar is en haar bewust te maken van de implicaties van nieuwe wetgeving voor verdere wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.

De Tijdelijke Commissie Biotechnologie komt niet zelf met standpunten naar buiten. Het is haar taak om de kamerfracties te ondersteunen bij het structureren van het debat over biotechnologie. Alle fracties zijn in de commissie vertegenwoordigd. De leden zijn: B. Dittrich (D66), J. Veenstra en W. Swildens-Rozendaal (PvdA), T. Rietkerk en C. Ross- van Dorp (CDA), M. Udo (VVD), M. Vos (Groen Links), D. Stellingwerf (RPF), B. van der Vlies (SGP) en R. Poppe (SP).

Na afloop van het werkbezoek wordt een persconferentie georganiseerd in de Regentenkamer van Naturalis. Mevrouw Terpstra en wethouder Schultz van Haegen gaan daar in op vragen. Ook een aantal commissieleden is aanwezig tijdens de persconferentie.