Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 082
Datum: 06-06-2001

STAATSSECRETARIS YBEMA BEZOEKT FRANKRIJK MET HANDELSMISSIE

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken bezoekt op 11 en 12 juni Frankrijk met een handelsmissie. Het is een van zijn korte reizen naar nabije ontwikkelde markten met bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf. Zo bezocht Ybema vorige week nog Spanje (Madrid en Barcelona) met een handelsmissie bestaande uit 52 bedrijven. Deze keer is de regio Lyon (Rhone-Alpes) aan de beurt. Eerdere handelsmissies naar Frankrijk gingen naar de regio's Nord/Pas de Calais/Lille en de regio Ile de France rondom Parijs. Ook deze handelsmissie is georganiseerd in samenwerking met
MKB Nederland.
In het gevolg van Ybema reizen 23 bedrijven, afkomstig uit diverse sectoren . Voor hen worden matchmakingsafspraken met Franse bedrijven gemaakt.
Ybema spreekt tijdens zijn bezoek de pas benoemde burgemeester Collomb van Lyon en andere plaatselijke autoriteiten, zoals de Kamer van Koophandel. Ook brengt hij een bezoek aan het ANWB-steunpunt in Lyon. Frankrijk behoort tot de belangrijkste markten voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voor de komende jaren wordt een economische groei van gemiddeld 3% verwacht. De regio Rhone-Alpes is de tweede economische regio van Frankrijk. Het is een regio met een sterk ontwikkelde industrie, een grote concentratie aan kleine bedrijven en een zeer gunstige ligging tussen de Noord- en Zuid-as van Europa. Sectoren met mogelijkheden voor economische samenwerking tussen de regio Rhone-Alpes en het Nederlandse bedrijfsleven zijn bijvoorbeeld ICT en elektronische componenten, biotechnologie, milieutechnologie, chemische industrie en de verpakkingsindustrie.
Tijdens de handelsmissie zal een samenwerkingsovereenkomst worden getekend door MKB Nederland en haar Franse zusterorganisatie Confederation Generale Petit et Moyen Entreprise (CGPME).